Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Snakkende bruksanvisning

Kjøper du møbler flatpakket, har du kansje opplevd at bruksanvisningen gjerne må tolkes mer en enn gang før skruene sitter der de skal.

hammer.gif
Swiss Federal Institute of Technology i Zurich utførte en test på bruksanvisninger som føler med i flatpakker fra blant annet IKEA.

De kom fram til at det var opp til 44 mulige måter å tolke bruksanvisningen på, der bare 8 av dem førte til et riktig sammensatt møbel.

Trykkfølsomme sensorer

Sensorer som er festet til delene er følsom for bevegelse og trykk. Sensorene mater informasjon til en microchip som er festet til en del av møbelet og fungerer som et knutepunkt.

På denne måten finner microchipen ut hvor alle delene er i forhold til hverandre og kan guide deg videre til en vellykket montering.

Ekstern skjerm

Microchipen sender signalene trådløst videre til en ekstern skjerm. Der får du opp animasjoner, tips og advarsler. Hvordan denne overføringen foregår er imidlertidig noe uklart.

Selskapet planlegger å få laget en skjerm som er så liten og billig at den følger med i pakken. De har også vurdert muligheten til å få lys på delene som signaliserer rødt om du monterer dem feil.

Les mer om saken på Swissinfo.org