Mac OS X Jaguar

Annonse


Test: Mac OS X 10.2 Jaguar

Mac OS X JaguarI det hele tatt er det vanskelig å få øye på forbedringene etter at du har ventet en drøy time på at de to CD-platene skal installere oppdateringene. Du sitter igjen med litt av denne følelsen: «Og dette fikk jeg for 1399 kroner?».

Skjønnheten kommer innenfra

Men, som det heter, det er det indre som teller. Først og fremst er det grunn til å glede seg over at Apple nå endelig har skjønt at flertallet bruker Windows.

Filoverføring mellom Mac og PC går som en drøm via nettverk. Og med gratisprogrammet Remote Desktop Central (som også virker med «gamle» OS X) fra Microsoft kan du kjøre Windows fra en ekstern maskin i et terminal-vindu.

Tredjeparts-leverandører har tilbudt lignende løsninger, men dette er helt sømløst, akkurat som om du hadde hatt PC. Hipp hurra, Microsoft og Apple!

Raskere

Med 640 Mb RAM (maksimum) i en 600 Mhz iBook går det rent subjektivt raskere både å åpne programmer og utføre tunge funksjoner, sett i forhold til OS X 1.5. Spesielt imponerende er det hvor mye raskere Classic-miljøet (OS 9-vindu i OS X) starter når gamle mac-programmer skal brukes.

Likevel vil nok de fleste garvede mac-brukere oppleve at mye virker tregere enn i gamle dager, før Apple gikk over på UNIX/BSD-plattformen. Hva nå det kan skyldes.

Rundvask

Det viktigste er likevel nyoppussede, om enn velkjente funksjoner. Her er det detaljene som teller – programmene gjør i det store og hele det samme som før.

iTunes, med sine smarte spillelister, kjappe FireWire-overføring og støtte for allverdens nettradioformater (unnttatt Real), slår i kombinasjon med 20 Gb iPod det meste innen datastøtøttet musikk-isenkram. Selv om det også her finnes begrensninger som er innført etter press fra platebransjen. Du kan for eksempel ikke lese og flytte MP3-filer rett fra hardddisken i iPod. Men også her finnes det «uautorisert» programvare som fikser det.

Intelligent mailfilter

Det innebygde e-postprogrammet er super-enkelt, og egentlig ingen konkurrent til Microsofts Outlook-utgave for OS X – Entourage. Men det inneholder faktisk et spamfilter som er noe av det bedre vi har sett. Filteret skal i følge Apple være «intelligent» – i betydningen selvlærende. Hvor bra det virker, vil tida vise. Så langt ser det ut til å fungere bra, selv om uønsket s-post bare blir merket. Slettingen må du foreta selv, noe som kan være en ulempe når det renner inn hundrevis av søple-brev i timen.

Adressebok med vCards

Adressebok som både kan eksportere og importere standardformatet vCards, som blant annet brukes i Palm Dedsktop og Outlook, og som kan overføres til iPod. En sterkt forbedret søkemotor, som både virker internt og eksternt på nettet (men dessverre ikke med Google). En nyoppusset utgave av QuickTime som nå også støtter MPEG-4 (men ikke MPEG4-varianten DivX, selv om dette kan løses med et tilleggsprogram). Og ikke minst håndskriftgjenkjenning med tegnebrett.

Gamle Mac-brukere vil nikke gjenkjennende til at innholdet i foldere spretter fram i det du fører muspekeren over dem. Av en eller annen grunn var denne klassiske Mac-funksjonen fjernet i første utgave av OS X.

Koster mer enn det smaker

Vel og brra, med andre orrd. Men om jeg nettopp hadde anskaffet en Mac med en tidligere versjon av OS X, ville jeg nok tenkt meg om før jeg brukte 1400 kroner på denne oppdateringen. Det er mye snacks her, men du greier deg godt med «gamle» OS X dersom du ikke har et presserende behov for å snakke med en Windows-maskin eller flere.

Og så til 100 000-kronerspørsmålet: Mac eller PC? Jeg sier som Ole Brumm: Ja takk, begge deler!

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse