Piratkopi

Annonse


Fildeling har skylda likevel

PiratkopiI undersøkelsen, som er foretatt av Peter. D. Hart Research for den amerikanske musikkbransjeorganisasjonen RIAA, heter det at fildeling og CD-brenning er hovedårsaken til et fall på over ti prosent i platesalget fra mai 2001 til mai 2002.

Totalt forskjellig

Dette står i skarp kontrakt til en undersøkelse foretatt av Forrrester Research. I den blir det hevdet at økonomiske nedgangstider og konkurranse fra andre medier – som DVD-film og videospill – har ansvaret.

I Hart-undersøkelsen slås det fast at dette nok til en viss grad kan være riktig, men at uautorisert digital kopiering og videredistribusjon må ta hovedansvaret for nedgangen.

Mens Forresters undersøkelse strekker seg over to år, behandler Hart-undersøkelsen bare tall for det siste året.

63 prosent har brent

I følge platebransjens undersøkelse skaffet 63 prosent av amerikanere med Internett-tilknytning seg minst en brent CD i året som gikk. Antallet folk som fikk tak i 11 eller flere brente CD-plater har steget fra 10 til 24 prosent i løpet av ett år.

Og enda mer foruroligende: De som oppgir at de laster ned musikk, sier også at de kjøper langt mindre musikk etter at de begynte med det.

Mer om undersøkelsen finner du på RIAA.org.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse