Annonse


Enighet om ny DVD-standard

Sony, Philips, Pioneer, Hitachi, Matsushita og alle de andre som teller innen elektronikkbansjen nå enige. Avtalen ble fram på et møte i Tokyo i dag.

Samtlige selskaper har sett seg lei på at også denne gangen hemmes salget av et nytt produkt av en formatkrig. Jo før de kan bli enige, desto tidligere vil brenning av videomateriale i høy kvalitet til disk bli folkeforlystelse – og pengemaskin.

Gir 50 GB

I følge CNet News.com er det grunn til å tro at samtlige vil forlate de tre standardene som er på markedet i dag: DVD-RAM, DVD-R(W) og DVD+RW.

I stedet får vi disker med opptil 50 GB lagringskapasitet på en dobbeltlags disk, og 30 GB på en enkeltlags. Til sammenligning tar dagens DVD-plater 4-8 GB, avhengig av om det er ett eller to lag som leses.

Annonse
Teknologien er mulig gjennom utviklingen av en ny type laser, som leser med blåfiolett lys.

For proffer

De tekniske spesifikasjonene er ennå ikke fastlagt, og det er foreløpig usikkert om diskene vil bli bakoverkompatible med dagens DVD-spillere og plater. Størrelsen er den samme, men de nye diskene vil i likhet med disketter, DVD-RAM og minidisc være innkapslet.

Etter alt å dømme vil den nye standarden i begynnelsen utelukkende bli brukt i profesjonell sammenheng.

IT-bransjen fraværende

Med på møtet i dag er en imponerende liste elektronikk-giganter fra både Japan, Korea og Europa: Foruten Sony og Philips finner vi Samsung, Hitachi, Matsushita Electric, Pioneer, Sharp, LG Electronics og Thomson Multimedia.

Det er imidlertid verd å merke seg at IT-fabrikantene glimrer med sitt fravær. Verken Dell, Compaq eller Fujitsu-Siemens er med.

Dette kan tyde på at vi igjen står overfor et skille av en typen vi har sett mange ganger tidligere. Blant annet vil vi trolig igjen få en kamp om graden av beskyttelse mot brudd på opphavsrettighetene.

Mens elektronikkbransjen med unntak at Philips har vist seg velvillig overfor innholdsleverandører som plate- og filmbransjen, har IT-bransjen stort sett fraskrevet seg ansvar for at deres produkter brukes til kopiering av film og musikk.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse