Annonse


DVD-opptaker til 6000

Når dette er sagt, får du allerede DVD-brennere for PC ned i 5000 kroner. Utviklingen går a altså mot den vi finner i CD-brennernes verden. Her ligger stuebrennerne på under 3000, mens PC-brennerne ligger på en tredel av dette.

I dag selges Panasonics DVD-RAM/DVD-R-modell DMR-E20 for litt under 13 000 kroner i Norge. Oppfølgeren DMR-E30 kommer ved lansseringen15. mars i Japan til å ha en veiledende pris på 93 0000 yen – ca. 6000 kroner.

Prisen blir trolig noe høyere i Norge, men tradisjonelt er det USA-prisene og ikke Japan-prisene som ligger radikalt under de norske.

Kommer til jul

Hos Panasonic Norge får ITavisen.no opplyst at modellen neppe kommer hit før ved juletider.

Annonse
DRM-E30 har i motsetning til E20 ikke Firewire-inngang for DV-kamera, men en dyrere modell med denne funksjonen vil etter alt å dømme komme.

Uavgjort kamp

Det er ennå uklart hvem som vinner kampen om DVD-brennerstandarden. Sony og Philips holder sammen med flere andre på det overskrivbare formatet DVD+RW, mens Panasonic, Pioneer og mesteparten av den japanske industrien bortsett fra Sony satser på DVD-R eller en kombinasjon av DVD-RAM og DVD-R.

Så langt ser det ut som om DVD-R-fløyen vinner, med en markedsandel på 60 prosent. Dette kan imidlertid endre seg når det kommer billige DVD+R-plater, som i likhet med DVD-R ikke er overskrivbare.

Det krangles også om hvilket av formatene som er mest kompatibelt med DVD-spillere. Philips gikk i begynnelsen hardt ut med påstander om at DVD+RW var mest kompatibelt.

Dette holder imidlertid bare vann dersom man ser på overskrivbare formater isolert.

Seinere har det vist seg at DVD-R er kompatibelt med flere DVD-spillere enn DVD+RW.

En joker i kortstokken er JVC, som har fått Hollywood med seg i å støtte D-VHS-standarden, som gir digitale filmopptak i DVD-kvalitet på VHS-bånd.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse