Quicktime

Annonse


Apple stopper QuickTime 6

QuicktimeEn variant av MPEG-4 brukes blant annet i det populære filmformatet DivX, men komprimeringsteknologien for videofiler er også aktuell i en rekke andre produkter, inkludert Windows Media og QuickTime.

Apple hadde i utgangspunktet bestemt seg for å benytte MPEG-4 som »motor» i sin nye multimedialeser, men er ikke fornøyd med lisesieringsbetingelsene.

Priskrangel

Men krangel om prisen med MPEG-4 LA, organisasjonen som forvalterrettighetene til formatet, har nå stoppet den nye versjonen. MPEG-4 LA organiserer 15 patentinnehavere, blant dem norske Telenor.

18 øre minuttet

MPEG-4 LA vil ha to cent – ca. 18 øre, for hver time med video som streames i MPEG-4 formatet.

Annonse
Dette går ikke Apple med på. Trolig ikke Microsoft heller, selv om de i sin MediaPlayer ikke støtter MPEG-4 eller DivX direkte. For å kunne spille filmer i formatet, må du laste ned et tilleggsprogram fra DivX.com.

Fraunhofer joker

Fraunhofer Institiute i Tyskland, som utviklet MP3-formatet, inngikk nylig en omfattende lisensavtale med DivX. Dermed ser dette ut til å bli svært komplisert advokat-mat. DivX er i utgangspunktet gratis for brukerne, så spørsmålet er både hvem som skal betale, og hvem som er de egentlige rettighetshaverne.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse