Annonse


TEST: Archos Jukebox Recorder 20

Archos Jukeboax Recorder 20 er et lite beist av en maskin. På flere måter. Den er stor og klønete, men samtidig full av imponerende funksjonalitet og latterlig mye lagringsplass. Hendig og upraktisk, stor og liten på samme tid.

Enkelt forklart dreier dette seg om en 20 GB bærbar harddisk som er i stand til å spille MP3-filer (max 320 kbps), utstyrt med USB 2.0, innebygd mikrofon, samt innganger for både digitale og analoge lydopptak (max 160 kbps)

Med i pakken medfølger en bæreveske, et helt OK sammenklappbart headsett, en USB-kabel, brukerveiledning, programvare, og en analog audiokabel.

Harddisken i lomma

Å overføre filer mellom PC-en og Jukebox Recorder 20 er enkelheten selv. Så snart du setter i USB-kabelen dukker «JUKEBOX20» opp som en ekstern harddisk i Windows utforsker (ja, Mac støttes også). Deretter er det bare å dra filer frem og tilbake som med en hvilken som helst vanlig disk. Med USB2.0 går det rimelig kjap, og 1 GB burde la seg kopiere over på omlag 7 minutter.

Annonse
Du står naturligvis fritt til å kopiere alle slags filer og dokumenter, i og med at dette i alle praktisk hensyn faktisk er en bærbar haddisk, men Jukebox Recorder 20 er dessverre kun i stand til å spille av lyd i MP3-format. Dette er litt leit, fordi med 20GB til rådighet er det ikke urimelig å ønske seg muligheten for å ha med seg ukomprimert musikk i CD-kvalitet (WAV). Støtte for andre formater, for eksempel WMA og OGG Vorbis, er også et stort savn.

Men lydkvaliteten holder absolutt stand, særlig hvis man benytter seg av noen litt mer oppegående høyttalere enn de som medfølger. Archos gir gode muligheter til å stille inn og justere lyden, inkludert loudness og bass boost, og med MP3-filer i 320 kbps ligger man ganske nære god MiniDisc-standard.

Når det gjelder brukervennlighet, er Jukebox Recorder 20 ikke helt overbevisende. Skjermen er liten, operativsystemet er tregt og lite responsivt, og menysystemet er bare halvveis intuitivt lagt opp. Heldigvis oppveies dette litt av at de store navigasjonsknappene er relativt enkle å navigere seg frem på i blinde, men fremdeles sitter man igjen med en følelse av at Archos burde nå ha klart å komme seg et par skritt videre når det gjelder design og utforming av grensesnitt.

Kan brukes til mye

Tenker man på Jukebox Recorder kun som en Mp3-spiller, blir dette et lite elegant produkt, som ikke kan måle seg med den simple elegansen og brukervennligheten til eksempelvis Apple iPod, et produkt som ligger i samme prisklasse, og fremdeles har nok lagringsplass til den mest karslige av MP3-samlinger.

Skal man derimot utvide kravspesifikasjonene en smule utover «musikk i lomma», er det ikke vanskelig å se at Archos’ nye Jukebox har et spekter av potensielle anvendelsesområder som overgår de fleste av sine konkurrenter.

En digital- og analog opptaksmaskin, en diktafon, en bærbar 20 GB harddisk med USB 2.0 overføring, en fullgod MP3-spiller i en og samme boks (om enn så tung og klumpete) er sannelig ikke ille for 4 000 kroner. Selv om produktet ender opp med å veie 350 gram.

(Selv om vi naturligvis venter i spenning på hva Archos Jukebox Multi-Media har å by på når den kommer til våren)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse