Annonse


TEST: 3DBlaster Personal Cinema

Det kan være mange grunner til å ønske seg TV-tuner til PC-en. Den mest åpenbare er naturligvis å kunne se TV-programmer på monitoren, fordi man kanskje ikke har et fjernsynsapparat i nærheten. Ellers gir jo et TV-kort muligheten for å ta opp programmer på harddisken, slik at man da også godt på vei kan klare seg uten en tradisjonell videomaskin.

Eller kanskje ønsker man å gjøre TV-programmer eller opptak om til et filformat du kan lagre og distribuere på nettet. Tenker man først i de baner, kan det jo også være hendig å kjøre opptakene fra videokamera, både digitale- og analoge sådan, inn på harddisk for redigering – og når det hele er ferdig, så hadde det jo vært ekstra gøy å se resultatet på sin 32″ widescreen TV.

Alt dette er mulig med Creatives Personal Cinema, og du får i tillegg servert et fullgodt GeForce2 MX 400 skjermkort med 64 MB.

I esken

Innholdet i pakken er som følger:

  • En grønn, gjennomsiktig ekstern tilkoblingsboks (heretter AV-boks)
  • Nødvendige kabler og overganger
  • Fjernkontroll
  • GeForce2 MX 400
  • CD-plate med programvare
  • Meget begrenset brukerveiledning

Annonse
Har vi ikke kommet lenger?

Først er det ikke annet å si enn at Personal Cinema, i det minste i undertegnedes øyne, fremstår som en lite elegant løsning.

La oss da si at du har TV-kabelen fra veggen koblet inn i AV-boksen. En datakabel går deretter fra AV-boksen og inn i skjermkortet. Over denne overføres kun bilde, mens lyden må kobles separat fra en egen analog linjeutgang på AV-boksen, og deretter inn i lydkortet.

Kan man virkelig ikke ha en løsning hvor det kun går en kabel inn i PC-en, for eksempel via Firewire?

Bare den simple operasjonen å få sett TV på PC-skjermen medfører allerede et uhendig antall ledninger og koblinger, særlig når du ikke er helt sikker på hvor du skal plassere den gyselig lille grønn boksen – som forøvrig er altfor liten og lett til å stå støtt med så mange ledninger stående inn i seg fra alle kanter.

Når du så skal begynne å overføre ting over komposittkabler eller S-VHS og separate audio-kabler, som man er pent nødt til for eksempel fra videokamera og andre videokilder, blir det bare verre.

Hvor lenge kan du leve med GeForce2 MX-400?

Allerede avleggs

Dessuten setter man kraftig begrensninger på PC-en sin ved å ta i bruk Personal Cinema. Mange vil kanskje ta til takke med et GeForce 2 MX-400 skjermkort i dag, men hva når spillteknologien bykser uunngåelig framover? Kabelen mellom AV-boksen og skjermkortet er ikke av vanlig S-VHS standard, men en ny foreslått 9-pins kommunikasjonsstandard som muligens, men langt fra sikkert, vil bli tatt i bruk i fremtidige skjermkort. Du er derfor i utgangspunktet «låst» til det medfølgende skjermkortet – dette er et problem som ikke bør undervurderes, og som kan føre til at Personal Cinema-pakken må legges på hylla om kun få måneder (vi er jo allerede oppe i GeForce 4!).

Når det er sagt, må det også poengteres at det var et herk å installere denne produktpakken på Windows XP. Etter en lengre prat med Creative viste det seg at problemet lå, ikke overraskende, i driverne . De nyeste Detonator XP-driverne fra nVidia, selskapet som faktisk står bak Personal Cinema-settet i utgangspunktet, støtter ikke WDM-driverne som WinDVR benytter for å kjenne igjen maskinvaren i Personal Cinema. For å gjøre en lang historie kort, var jeg nødt til å omstarte maskinen min ca. 5 ganger for å få det hele til å fungere. Nøkkelen lå i å benytte seg av de gamle Detonator XP 21.83-driverne, i stedet for siste versjon (23.11), før man så installerte WDM-driverne fra nVidia. Forhåpentligvis vil fremtidige Detonator-drivere være klargjort for Personal Cinema, men dette gjorde likefremt installasjonsprosessen til en tvilsom fornøyelse.

Når alt kommer til stykket…

Men det virker i hvert fall. Bildekvaliteten er ikke akkurat overbevisende, men det er fullt mulig å se TV, også fra sofaen med fjernkontroll, bruke harddisken som tidsstyrt video-opptaker, ta stillbilder fra TV-sendinger, koble PC-bildet over på TV-skjermen, og digitalisere fra analoge videokamera.

Selv om funksjonaliteten er til stede, er det til syvende vanskelig å være ukritisk til 3D Blaster Personal Cinema. Til det er løsningen for ufullstendig.

GeForce2 MX-400 er et OK grafikk-kort, og den gusjgrønne boksen et helt greit TV-kort med analoge innganger og utganger (ingen digitale!). Men at man skal være nødt til å kjøpe disse sammen i en pakke som «låser» valget av grafikk-kort er noe vanskelig å godta.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse