Annonse


«Vinylbrenner» til 90.000

Australske Vestax har nylig lansert sin VXR-2000, en plateskriver beregnet for DJ-er, produsenter, og studiobruk.

Konseptet er bygd på den samme teknologien som tradisjonelt benyttes i profesjonelle vinylpresser til en halv million kroner, men har nå blitt skalert ned til en et produkt på 18 kg som burde kunne ha et visst salgspotensiale også til frittstående produsenter og mindre kapitalsterke studioer.

Kutting på direkten

I prinsippet fungerer det hele som en analog opptaker. Du kobler rett og slett en analog lydkilde, enten det er en CD-spiller, lyd fra en datamaskin, eller MiniDisc, og starter opptaket. Lyden skrives/skjæres så i sanntid inn i den blanke vinylplaten, som så umiddelbart er klar for avspilling.

12″-platene har en opptakstid på ca. 15 minutter per side, og skal angivelig ha en holdbarhet som tilsvarer 80-90 prosent av det man forventer av vanlige kommersielle utgivelser. Kvaliteten blir riktignok ikke helt på høyde med profesjonelle trykk, men burde likevel holde høy standard – naturligvis avhengig av hvor god lyd det er på den originale kilden.

Annonse
Ikke for hvermann

Den norske importøren CMS Audio har allerede begynt å selge VXR-2000, og prislappen ligger foreløpig på ubeskjedne 89 995,- kroner.

Så hvor mye koster det å «kutte» (Å kalle dette en vinylbrenneren er riktignok noe misvisende, da det her dreier seg om å skjære eller kutte spor) plater, etter å først ha investert i selve maskinen?

Blanke 12″-plater har en stykkpris på 199 kroner, men kjøper du hundre i slengen kan du nok få presset de ned til litt over hundre kroner stykket. I tillegg er det snakk om et skjærehode med safir-nål til drøye 2500 kroner, som må skiftes ut for hver femtiende side du brenner, eller hver 25. dobbeltsidige plate.

Kostbar masseproduksjon

Med andre ord ender man opp med en stykkpris på omlag 200 kroner per plate man svir av, ekskludert alle platene du må regne med å skrote før du har klart å stille inn maskinen din helt riktig – her må man nemlig avpasse etter forholdene, da romtemperatur, plassering, og vinkel på skrivhode alle har innvirkning på resultatet.

Joda, du skal være både millionær og idiot før du forsøker å overføre hele CD-samlingen din til vinyl på denne måten (eller ha en patetisk liten CD-samling). Men DJ-er som bare ha med seg de siste hotteste låtene de har produsert eller lastet ned fra nettet i kveld (og ikke liker CD-R), vil nok finne gode argumenter for å investere i en personlige vinyl-skriver.

Da spørs det bare hvor lenge det tar før plateselskapene begynner å skrike om piratkopiering av vinyl – foreløpig gjør vel prisnivået både på «brenner» og blank media at de færreste skjelver i buksene av VXR-2000.

Mer informasjon om vinyl-skriveren finner du på vestax.com.au.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse