Annonse


TEST: Vegas Video 3.0

Sonic Foundry har nylig lansert siste versjon av sin semi-proffesjonelle programvare for videoredigering, og vi lar naturligvis ikke sjansen gå fra oss til å teste Vegas Video 3.0, et program som på mange måter er som en virkelig utfordrer (overmann?) til Premiere å regne.

Vegas Video 3.0 er en direkte videreføring av versjon 2.0, og rent konseptmessig er de to programmene like. Kjenner du ikke til Vegas overhode, bør du derfor først lese vår anmeldelse av Vegas Video 2.0, hvor prinsippene i programmet blir forklart.

La oss i stedet fokusere på hva som er nytt. Grensesnittet til Vegas 3 er bemerkelsesverdig likt forrige generasjon, men under panseret skjuler det seg nemlig et hav av ny og brukervennlig funksjonalitet. En full liste av funksjoner er å finne på sonicfoundry.com.

Mange muligheter

Noe av det første man legger merke til er det dramtisk utvidete utvalget av overganger og effekter man kan påføre både bilde- og lydklipp. Her finner man alt fra profesjonelle fargekorreksjoner til bisarre linse-effekter, flygende vinduer, og time-stretching.

Annonse
De små ikonene for alle overganger og effekter er i tillegg animerte på en enkel og informativ måte, slik at du lett får et inntrykk av hvordan en spesiell overgang faktisk vil se ut før du velger den. Og skulle du ikke være fornøyd med de medfølgende over 115 effektfiltrene og 170 overgangene, kan du alltids få tak i diverse tilleggspakker som gir tilgang til flere.

I tillegg har man nå fått en rekke fleksible og lettfattelige funksjoner for å legge tekst på bildene, enten det er snakk om rulletekster, stillestående tekst, eller animerte utsagn.

På lydsiden følger 18 forskjellige DirectX-effekter med i pakken, og alt du skulle ha av andre DirectX plug-ins vil også kunne benyttes i Vegas. Overføringen fra DV-kamera til harddisk har også fått en overhaling, og nå støttes blant annet automatisk oppdeling av klipp ut fra scener på originalopptaket.

Rediger WMV

Et viktig poeng å få med seg er at man nå også ikke bare kan eksportere og importere til MPEG2-format (ypperlig for de som jobber mot DVD), men også redigere det sære Windows Media Video-format (WMV) som om det var et hvilket som helst annet videofil – og dermed også eksponere og konverter WMV til hva som helst.

Sonic Foundry har gjort en ypperlig jobb med å forbedre og perfeksjonere et allerede glimrende og kraftig program, og Vegas Video 3.0 er utvilsomt blant de absolutt beste alternativene for lyd- og video-redigering i sin prisklasse.

Likevel, med en prislapp på nærmere fire tusen kroner (programmet kan bestilles fra Sonic Foundry ), kan nok gjøre Vegas Video 3 litt utilgjengelig for de som bare vil ha noe lettvint å redigere barnebursdag-filmene på . Men for de med litt tyngre behov, enten privat eller i profesjonell sammenheng, kommer Vegas Video 3 med de varmeste anbefalinger.

Eksisterende brukere av Vegas Video 2.0 vil nok ikke angre på oppgraderingen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse