Annonse


Holder tilbake nytt voldsspill

State of Emergency, et spill hvor man blant annet skal delta i blodige gateopprør og denge løs på folk med allslags våpen (inkludert avskutte kroppsdeler), er laget av samme spillselskap som sto bak Grand Theft Auto 3. Spillet skulle etter planen lanseres for Playstation 2 i Norge i begynnelsen av februar.

– Særdeles amoralsk

Importør KE Media, som nå har havnet i skuddlinjen for barne- og familieminister Laila Dåvøys offensiv mot voldsinnholdet i GTA3, legger foreløpig lanseringen av State of Emergency på is.

– Innholdet i State of Emergency er av særdeles amoralsk karakter, og vi overveier derfor hvorvidt vi skal stanse salget av SoE før det har begynt. Vi ønsker ikke å provosere norske myndigheter unødig, sier Carsten Ebbrecht, nordisk salgssjef i KE Media til ITavisen.no.

– Det er ikke et spill som mine barn skal få spille noensinne, men vi lanserer det fremdeles som planlagt i i Sverige og Danmark, legger han til.

Annonse
Gatevold fra State of Emergency

Vold med konsekvenser

Selv om spillimportøren erkjenner eksessiv voldsbruk i mange av sine titler, og at mange av spillene desidert ikke bør spilles av barn, synes Ebbrecht fremdeles reaksjonen fra Dåvøy, kulturminister Haugland, Barneombud og Forbrukerråd er overdrevet. For eksempel går mye av kritikken mot GTA3 ut på at man oppfordres til blind vold mot uskyldige, noe Ebbrecht sterkt tilbakeviser.

– I utgangspunktet inneholder alle actionspill en eller annen form for vold. I GTA3 er volden delt opp i to. På den ene siden har man vold som er berettiget (om ikke korrekt), typisk mot gangstere, bakmenn, eller narkolangere, som er nødvendig for å gjennomføre oppdrag i spillet. Hvis spilleren derimot velger å la spillfiguren utøve vold mot sivile og uskyldige mennesker, får dette de samme konsekvenser som i det virkelige samfunn – politiet kommer etter deg, og når de får tak i deg stopper spillet opp, forklarer Ebbrecht.

– Uforståelig angrep mot GTA3

Uten å foreløpig ha sett innholdet i politianmeldelsen fra Forbrukerrådet og Barneombudet mot spillet Grand Theft Auto 3, finner Ebbrecht hele episoden noe merkelig.

– For meg er det uforståelig at man har en slik interesse for dette ene produktet. De voldsspill som du kan kjøpe fra KE Media er ikke mer voldelige enn andre. Hvis dette var en generell debatt om hvorvidt personer under 18 kunne kjøpe spill som var merket med aldersanbefaling hadde det vært en helt annen sak, sier Ebbrecht til Itavisen.no.

Salget fortsetter

KE Media fortsetter salget av GTA3 i Norge som vanlig, og venter nå på nye leveranser for å fylle butikkhyllene da spillet for øyeblikket utsolgt i store deler av landet.

Men Ebbrecht forsikrer om at de naturligvis vil trekke spillet tilbake hvis anmeldelsen skulle få medhold. Foreløpig har KE Media fulgt Forbrukerombudets anmodning om å merke spillet bedre.

– Vi har fått en henvendelse fra Forbrukerombudet i Norge, som har bedt oss om å gjøre oppmerksom på det voldelige innholdet i GTA3 i markedsføringen og emballasjen. Vi har kansellert all markedsføring, og lagt til norsk tekst på spillesken som advarer om det voldelige innholdet, sier Ebbrecht.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse