Annonse


Krangel om super-scooter

Den lenge hemmeligholdte scooteren Segway, utstyrt med avansert datateknologi, ser for tiden ut til å ha to eiere. Det amerikanske firmaet Segway LLC produserte scooteren, men en japansk robot-forsker hevder å ha sittet på ideen i femten år, skriver Japan Today.

– Jeg sier ikke at de stjal ideen, men jeg vil at folk skal vite den eksisterte før Segway ble produsert. Jeg utviklet den for 15 år siden, uttaler den japanske professoren Kazuo Yamafuji.

Japaneren kom derimot aldri så langt som til å sette scooteren i produksjon.

Segway har to parallelle jul, og en styrestang. Men bak den tilsynelatende banale doningen, skjules et intelligent styresystem bestående av gyroskopiske stabilisatorer og avansert datateknologi som har kostet nærmere en milliard kroner å utvikle.

Annonse
Både Segway og Yamafuji har fått patent på oppfinnelsen, men det ser ut til at lite vil skje.

Går ikke til kamp

– Hvis de hevder at de var først ute, ville ikke det være urettferdig mot mitt universitet. Vi stod for forskningen, men vil ikke forfølge saken, uttaler Yamafuji.

Siden japaneren har patenten i Japan vil det bli vanskelig å selge Segway der. I USA ville de trolig få jobbet i fred selv om Yamafuji ville dem til livs.

– Vi er kjent med professorens arbeid, men det er viktig å få med seg at teknologien som sitter i Segway er vesentlig mer avansert, uttaler Gary Bridge, visepresident i Segway LLC.

Ingen planer utenfor USA

Foreløpig kan de amerikanske forskerne slappe helt av. De har nemlig ikke rukket å tenke på annet enn det amerikanske markedet så langt. Når doningen eventuelt vil dukke opp nærmere oss, er det ingen som vet noe om.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse