Annonse


Skyhøye priser på RAM

– I fjor høst betalte vi 70 kroner for 128 MB SDRAM. Nå må vi ut med 250, sier Dag Pettersen, salgssjef i Komplett Data, norges største forhandler av minne til privatkunder.

Nedgang i IT-bransjen har ført til nedtrapping hos minneprodusentene, og prisene på RAM har derfor skutt i været de siste ukene. SDRAM er nå nesten fire ganger så dyrt som i begynnelsen av november, mens prisen på DDR-DIMM har blitt doblet.

– Det er klart at for forbruker så er ikke dette så bra. Men for oss i bransjen er det gunstig med en prisøkning. Det er bedre å tjene 10 prosent på en vare til tusen kroner, enn på en minnebrikke til to hundre, sier Pettersen til ITavisen.no.

RDRAM holder seg

Prisøkningen fører også at høyhastighets RDRAM fremstår for et mer attraktivt valg for Pentium 4-brukere. Mens DDR-DIMM og SDRAM har økt kraftig i pris, har nemlig RDRAM holdt seg relativt konstant. Tidligere har prisforskjellen gjort DDR-minne til et klart førstevalg for mange, til tross for noe bedre ytelse med RDRAM, men nå er RDRAM bare 25 prosent dyrere.

Annonse
Jan Terje Kleiven, forretningsutvikler i minneprodusenten Kingston Technology, ser også positivt på prisøkningen.

– Det er klart at dette er positivt for bransjen. De store fabrikkene bremset kraftig i fjerde kvartal, men flere åpner nå igjen. Det betyr jo også at det er mer etterspørsel etter PC og servere, sier Kleiven til ITavisen.no.

Opp eller ned?

Hva som vil skje videre med minneprisene er vanskelig å forutse, men vi kan neppe vente oss en nedgang med det aller første.

– Prisene vil ikke nødvendigvis falle med det aller første. Om en måned er det jo kinesisk nyttår, og dermed stenger fabrikken en hel uke i Taiwan. Da kan prisene raskt gå opp, sier Pettersen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse