Sunde, Inger Marie

Annonse


– DVD-saken helt norsk

Sunde, Inger MarieFørstestatsadvokaten har fra første stund har trukket i trådene fra politiets side i DVD-saken. Opprinnelig ble Jon Johansen siktet etter åndsverkloven, men nå bruker Økokrim i stedet en straffelovens paragraf 145 om åpning av brev og urettmesig tilgang til informasjon for å få dømt ham.

– Selvstendig vurdering

Robin Gross, som er juridisk ekspert hos den amerikanske nett-ytringsfrihetsorganisasjonen Electronic Frontier Foundation (EFF) karakteriserer tiltalen slik overfor nettstedet News.com:

– Den norske regjeringen har til slutt gitt etter for Hollywood.

Den amerikanske advoktaten mener Økokrim sidestiller en DVD-plate med en bankkonto.

Annonse
Inger Marie Sunde er på ingen måte enig. Hun sier at Økokrim har gjort en helt egen vurdering etter norsk lov, uten å skjele verken til Hollywood eller til det som har skjedd i amerikansk rett i tida som har gått siden siktelsen.

– Vi har fokus på det generelle. Filmbransjen er avhengig av teknisk beskyttelse for å sikre sine rettigheter. Dette gjelder all informasjon uten hensyn til type. Johansen har begått et beskyttelsesbrudd, sier Sunde til ITavisen.no.

Hun kan fortelle at saken er sendt til beramming i retten, og at saken etter all sannsynlighet vil komme opp i løpet av inneværende år.

Lang tid

Mange undrer seg over at det har tatt så lang tid å utferdige en tiltale.

– Vi prøver etter fattig evne å ha den fremdrift som er nødvendig. Det er komplekst å avdekke faktiske forhold i en slik sak, er Sundes knappe kommentar.

Hun avviser bestemt at det er Jon Johansens unge alder da han ble siktet som siktet som har fått Økokrim til å vente til han ble 18.

Faren ikke tiltalt

Underlig er det også at Jons far, Per Johansen, ikke er tiltalt. Han ble siktet sammen med sin sønn for medvirkning.

– Han er sjekket ut av saken. Vi fant ikke grunnlag for å tiltale ham for medvirkning.

Derimot har politiet beholdt familiens PCer.

Nekter

I tiltalen står det svart på hvitt at Jon Johansen skal ha laget eller medvirket til å lage programmet deCSS, som knekker DVD-beskyttelsen. Johansen har hele tida benektet dette.

– Vi forholder oss til de opplysninger vi sitter på, men vi vil ikke kommentere dem ut over det, avslutter førstestatsadvokaten.

EFFs avlegger i Norge, EFN, har lagt ut en pressemelding der de presenterer sitt syn på saken.

Flere store, internasjonale IT-nettsteder skrev torsdag kveld om saken, blant dem MSNBC, Slashdot og The Register.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse