Ny Napster ill.

Annonse


Se nye Napster!

Ny Napster ill.Napster har vært nede siden juli, da selskapet bukket under for presset fra platebransjens mange søksmål. Siden den tid har det blitt jobbet med å snekre sammen en ny Napster, som skal holde seg 100 prosent innenfor lovlige rammer.

Som før – bare ikke

Napster lover oss i utgangspunktet en tjeneste som fungerer i store trekk akkurat som den gode gamle Napster de fleste av oss kjenner så godt. Søking, nedlasting og sortering vil fremstå i tradisjonell stil, men det store spørsmålet er naturligvis hva slags musikk man nå vil kunne vente seg å finne.

Musikkutvalget vil i stor grad være avhengig av hva slags lisensavtaler Napster klarer å hale i land fra de store plateselskapene. Gode avtaler vil bety mye musikk, men hvis bransjer er tilbakeholdne, vil også antall tilgjengelige låter reflektere dette. Når tjenesten lanseres senere i løpet av våren 2002, vil dette være en av de avgjørende faktorene for hvorvidt Napster på ny vil oppnå verdensdominerende popularitet eller ikke.

Når man da deler ut filer fra harddisken sin til andre Napster-brukere, vil låtene først sjekkes opp mot et register for å kontrollere at Napster faktisk har lisens til å distribuere nettopp denne sangen fra den aktuelle artisten – kun hvis dette er tilfelle vil andre kunne laste ned filen fra deg.

Annonse
De nye .NAP-filene er ikke like anvendelige som MP3, men vil kanskje overbevise musikkutgivere til å lisensiere musikken sin til Napster.

Kampen om musikkelskere

Samtidig vil det også bli en utfordring å overbevise brukerne om at Napster er verdt å vende tilbake til. Selv om detaljene og prisene enda ikke er klare, vil tjenesten nå koste penger å bruke, og konkurransen vil derfor bli knallhard mot andre «lovlige» nylanseringer som MusicNet og PressPlay – som riktignok foreløpig ikke tilbys til brukere utenfor USA.

Dessuten settes vil det settes enkelte begrensningern på bruken av musikkfilene. I følge informasjon fra Napster, vil det fremdeles være en del MP3-filer i omløp gjennom tjenesten, men mange låter vil kun bli tilgjengelig i det nye .NAP-formatet. .NAP inneholder visse egenskaper som skal begrense spredningen av opphavsrettighetsbeskyttet musikk, og vil følgelig ikke foreløpig kunne kopieres til bærbare enheter etter nedlasting.

For flere skjermbilder og informasjon, se www.napster.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse