Sony IBM Toshiba

Annonse


Storselskaper med nytt OS

Sony IBM ToshibaDette kan den japanske avisen Yomiuri Shimbun fortelle i dag. Det nye operativsystemet vil være ferdig i 2005. To år før vil de tre selskapene etter planen være ferdige med utviklingen av sin Cell-prosessor, et prosjekt som ble startet opp våren 2000.

Krever nytt OS

Opprinnelig var Cell-prosessoren ment som en konkurrent til Intel, AMD og Motorolas prosessorer. Man tenkte seg at eksisterende operativsystemer skulle kunne kjøre på Cell, men nyere erfaringer har vist at prosessoren ikke kan brukes med operativsystemene vi kjenner i dag.

Dermed måtte de tre IT-gigantene sette seg ned for å utvikle et helt nytt operativsystem.

Høy hastighet

Det nye operativsystemet vil være skreddersydd for høyhastighetsoverføring av data mellom maskiner, enten via Internett eller via LAN. Cell-prosessoreren skal kunne kjøre mange hundre ganger raskere enn den teoretiske grensen for prosessorer bygd på dagens arkitektur fra Intel eller Motorola.

Annonse
IBM beskriver prosessoren som »Deep Blue på en chip». Deep Blue er som kjent datamaskinen som vant over sjakk-mesteren Kasparov i 1997.

Petaflop

Førstegenerasjons Cell-prosessorer har en hastighet på 1 teraflop. Ved å kombinere flere prosessorer kan man nå opp i petaflop-klassen. Prosessoren er vesentlig mindre – og ikke minst kaldere – enn de høyspesifiserte prosessorene vi kjenner i dag,

Tanken er at mens det ikke er behov for teraflop-prosessorer i dag, vil framtidige overføringshastigheter og multimediaoppgaver kreve langt raskere behandling av data.

Underholdning

I følge Yominuri Shimbun er både prosessoren og operativsystemet ment for et framtidig forbrukermarked. Sony snakker om framtidige versjoner av Playstation, Toshiba og IBM tenker seg høyt spesisiferte multimedia-PC’er til hjemmeunderholdning.

Det dreier seg altså ikke om et rent nettverksoperativsystem for næringslivet.

De neste tre årene vil vise om Intel og AMD kan følge opp Cell, og ikke minst om Microsoft vil – eller får lov til – å lage programvare som støtter den nye arkitekturen fra IBM, Sony og Toshiba.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse