Hopp til navigasjon Hopp til innhold

«Re:» mest plagsom i 2001

Det såkalte Badtrans B-viruset tok definitivt kaka som det mest plagsomme i året som gikk. Ormen sto for 87 prosent av alle infeksjoner i 2001.

Virus vignett
Badtrans B kjennes lett igjen ved at det bare står »Re:» i tittelfeltet. Med få unntak er vedlegget på 31k, og dette gjør det derfor relativt enkelt å sette opp et filter som dreper det før det når postkassa di.

Unnlater du å sette opp filteret, riskerer du at viruset installerer seg selv. Du må godkjenne installasjonen, men det er lett å bli lurt av at filene opptrer som standard Word, Excel eller Windows Media-filer.

Suveren vinner

I følge sikkerhetsfirmaet Kaspersky Labs sto Badtrans for 87 prosent av alle virusinfeksjoner i desember måned i fjor. I løpet av 2001 totalt sto viruset for 40 prosent av alle infeksjoner.

Sircam-viruset er nummer to, mens Nimda er nummer fem på lista. Både Hybris og Aliz ligger foran. Dette kan synes merkelig, sien langt flere har hatt nærkontakt med Nimda.

Lett å bli lurt

Årsaken kan være at Nimda etter hvert ble så kjent at få lot seg lure til å la den herje på maskinen sin.

Det langt lumskere Badtrans-viruset er hittil det mest plagsomme og lumske vi har sett. Det er lett å bli lurt, og skadevirkningene er til dels store om du kommer i skade for å installere det.

Maldal truer

Like før jul dukket det såkalte Maldal-viruset opp. Dette er foreløpig lite utbredt, men kan utgjøre en betydelig risiko om det havner på harddisken din. I verste fall får du ikke startet maskinen, fordi viruset sletter en rekke systemfiler som er nødvendige for å få systemet i gang.

Viruset finnes i to varianter: Maldal C og Maldal E. C-varianten har »Happy New Year» i tittelfeltet, mens E-varianten hilser deg med »Zacker».