Laila Dåvøy (statsråd)

Annonse


Dåvøy vil forby voldsspill

Laila Dåvøy (statsråd)Etter å ha sett klipp fra hypervoldelige Grand Theft Auto 3, i forbindelse med et nyhetsinnslag på TV Norge, ber statsråd Laila Dåvøy samtlige databutikker og spillforhandlere om å fjerne Playstation 2-spillet fra sine salgshyller.

– Dette spillet er forferdelig, og burde ikke vært lov å selge. Foreldre bør gå inn i og se hva ungene har i hyllene, og få det vekk, sier Dåve.

Kontroversiell bestselger

Grand Theft Auto 3 er en av julens store bestselgere, og har jevnt over mottatt strålende kritikker og utmerkelser fra pressen. Spillet holder høy teknisk og designmessig kvalitet, men er samtidig et av de mest ekstremt voldelige på markedet i dag (se vår anmeldelse av GTA3).

Mens spillanmeldere stort sett holder den moralske pekefingeren tilbake, nøler ikke barne- og familieministeren med å fremstille sin egen.

Annonse
– Dette går over alle støvleskaft, med umotivert vold jeg aldri har sett maken til. Hvordan i all verden er det lov å selge så voldelige produkter i Norge? Det er ufattelig at importøren kan ha samvittighet til å importere slike spill, sier Dåvøy til ITavisen.no.

– Ikke overrasket

Importøren KE Media er ikke overrasket over reaksjonene, og innrømmer at voldsuttrykket i GTA3 er ekstremt i forhold til mange andre dataspill.

– Volden blir behandlet helt annerledes i et slikt «gladvoldsspill» enn for eksempel i et krigsspill, og jeg skjønner godt at folk reagerer på at du går rundt i spillet og banker opp alminnelige uskyldige folk på gata, sier Stig Kristoffersen i KE Media.

Kristoffersen mener likevel det er hver enkelt forhandler som må ta ansvar for hvilke produkter de fører, og til hvem disse selges.

-Dette er opp til forhandlerne. Vi skal på vår side sørge for å være flinkere til å informere butikkene på forhånd om innholdet i produktene, sier Kristoffersen til ITavisen.no

I GTA3 står du fritt til å ta balltreet i bruk, og å slå løs på dine ofre mens de ligger i en blodpøl på fortauet.

– Må forbys raskt

Statsråden har tatt kontakt med både kulturdepartementet og forbrukerombudet i håp om å finne en lovhjemmel for å få GTA3 forbudt umiddelbart, slik australske myndigheter har gjort.

– Vi vil se om det finnes en lovgivning i dag som kan brukes for å forby spillet. Det er viktig å handle raskt, sier Dåvøy, fullstendig klar over at flere voldelige spill er på vei de neste månedene – inkludert PC-versjonen av GTA3 og den blodige «gateopprørs-simulatoren» State of Emergency.

Løse grenser

Det finnes i dag ingen norske lover eller regelverk for å sette aldersgrenser på dataspill slik som på film, og forhandlerne risikerer derfor ingen strafferettslig forfølgelse ved å selge voldsspill til småbarn, selv om produktene ofte kommer med anbefalte aldersgrenser.

Statens Filmtilsyn er imidlertid involvert i arbeid for en felles europeisk standard for sensur og klassifisering av dataspill, og ferdigstiller i disse dager et forslag for regler om hvordan aldersgrenser skal settes. Deretter er det opp til Kulturdepartementet å drøfte hvorvidt Norge skal følge disse retningslinjene, eller forsøke å sette opp et eget nasjonalt regelverk.

Barne- og familieministeren mener en standard for aldersmerking på spill er en god begynnelse, men ser fremdeles helst at de mest voldelige produktene holdes unna butikkhyllene fullstendig.

– Aldersgrense ville jo vært ålreit, men spill som dette er ikke egnet verken for voksne eller barn, sier Dåvøy til ITavisen.no.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse