FTP Warez piratkopiering

Annonse


Panikk i Warez-miljøet

FTP Warez piratkopieringIntet mindre enn fire tunge regjeringsorganer i USA er involvert i aksjonen: Den føderale politiorganisasjonen FBI, justisdepartementet, tollvesenenet og faktisk også forsvarsdepartemenetet gjennom organet DVIS (Defense Criminal Investigative Service). I tillegg er politiet i Norge, Australia, Canada, Australia, Finland, Nederland og Storbritannia involvert.

– Vi aksjonerer så høyt oppe i næringskjeden som mulig, sier FBI-agenten Alan Peters til News.com.

Folk som laster ned et piratprogram eller en MP3-fil i ny og ne har dermed trolig lite å frykte.

Tar bakmenn

Taktikken er å stoppe nettverket ved å ta bakmennene, i tråd med metodene som brukes for å knekke narkotikakarteller.

Annonse
Slik FBI framstiller det, minner Warez-miljøet ikke så lite om kriminelle organisasjoner som driver med narkotika, smugling eller andre ulovlige aktiviteter.

På toppen sitter intelligente studenter ved velrenommerte læresteder, med utsikt til respektable jobber etter endte studier. På bunnen finner du tenåringer som tar risikoen ved å legge ut de illegale varene ? i dette tilfellet programvare, DivX-filmer og MP3-filmer.

Samt hundretusenvis av gateselgere i Asia og Øst-Europa, som tilbyr programvare, VCD-versjoner av Hollywood-filmer og populærmusikk til en brøkdel av prisen du med ut med for ekte vare.

Ingen penger

Det er imidlertid en viktig forskjell: Bare unntaksvis er det noen av toppene som tjener penger på virksomheten, som har et visst idealistisk, Robin Hood-lignende skjær over seg.

Det forundrer politiet at så mange høyt kvalifiserte programmerere og IT-eksperter uten vederlag bruker tid på å bryte koder og knekke kopisikringer, slik at alt fra Playstation-spill til siste nytt fra Hollywood kan legges ut gratis på nettet.

Like underlig er det at det store flertall legger kortene på bordet med én gang.

– Nesten alle vi har snakket med samarbeider. De ikke bare samarbeider, de er også villige til å gi oss tilleggsinformasjon, sier talsmann for det amerikanske tollvesenet Kevin Bell til News.com.

To hovedsentre

Så langt har den internasjonale aksjonen avdekket to hovedsentre for spredning av piratvare: Rochester Institute of Technology (RIT) i New York og Twente-universitetet i Nederland.

I Rochester beslagla politiet seks datamaskiner hjemme hos studenter. I Nederland vil politiet ennå ikke bekrefte arrestasjoner eller beslag.

Nettverket «DrinkOrDie» er nå på det nærmeste ødelagt. FBI bekrefter at de nå er i ferd med å nøste opp «RogueWarriorz», et nettverk på anslagsvis 70 medlemmer som leverer piratvare til 40 nettsteder verden over.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse