Låst cd 2

Annonse


Kopibeskyttelse til besvær

Låst cd 2Plateselskapet BMG har impregnert to av sine juleaktuelle utgivelser med en ny type kopibeskyttelse. Cactus Data Shield sørger for å gjøre livet surt for alle som forsøker å gjøre en digital kopi av musikken.

Ved å legge inn ekstra feilkilder i CD-platen, som bare kan korrigeres av vanlige CD-spillere og ikke CD-ROM stasjoner, setter Cactus kjepper i hjulene for digital kopiering.

Westlife og Imbruglia lager krøll

De siste albumene fra Westlife («World of Our Own») og Natalia Imbruglia («White Lilies Island») er etter alt å dømme kun de første CD-platene av mange som vil bli utstyrt med et slikt eller lignende system.

Setter du Imbruglia inn i CD-stasjonen på PC-en, vil du i de fleste tilfeller være i stand til å spille av musikken, da et proprietært avspillingsprogram som kan lese de beskyttete låtene ligger ferdig installert på CD-platen. Noen programmer, som Windows Media Player, vil også kunne spille av musikken. Andre, for eksempel WinAmp, klarer det ikke.

Annonse
Virkelig trøbbel får du først når du skal forsøke å kopiere musikken fra platen. Man kan naturligvis alltids velge å ta opp lyden analogt, som vil gi et uunngåelig kvalitetstap, men i denne digitale tidsalder er det vanskelig å godta at man ikke skal kunne nyttiggjøre seg de mulighetene som digitale overføringer gir – både når det gjelder lydkvalitet og enkelhet.

Hederlige hensikter

Så hvorfor er vi så ivrige på å få kopiert ut musikken fra disse CD-platene? Skal ikke plateselskapene få gardere seg mot musikkpirater og andre svindlere? Uansett hvilket standpunkt man har om akkurat dette, blir spørsmålet sekundært til det rene og skjære fakta at man som musikk-kjøpende kunde faktisk får redusert nytteverdiene av innkjøpet sitt betraktelig.

Her har vi sannelig punget ut hundrevis av kroner for de siste utgivelsene til Westlife og Imbruglia (ikke akkurat artikkelforfatterens førstevalg i år, men hva gjør man ikke for avisa…), og er det ikke da også naturlig å forlange at man skal kunne flytte musikken over på sin bærbare lomme-disco? Eller spille av platen uansett hva slags CD-spiller man måtte ha?

Etter å ha sette nøyere på hva det faktisk er mulig å gjøre med disse nye beskyttete CD-ene, har følgende problemer åpenbart seg:

 • MP3-spillere
  Vanlig «ripping» fra CD til WAV eller MP3 er på ingen måte en kjapp og grei affære lenger. Mange programmer klarer å løfte ut de fleste sporene på platene, men det har ikke lykkes oss i å gjøre en god digital kopi av spor #1 på hverken Westlife- eller Imbruglia-skiva. Selv Windows Media Player klarer å gjøre om alle sporene til WMA, bortsett fra førstelåta. Dette betyr altså at du ikke uten videre kan forvente deg å kunne flytte dine nyinnkjøpte CD-er over til din lille digital lomme-disco. Nedtur.

 • Digitalt musikkbibliotek
  Vel, hvis du klarer deg uten førstesporene fra alle favorittplatene, kan du alltids bygge deg opp et digitalt bibliotek på harddisken av CD-samlingen din – gjerne i MP3, hvis du så ønsker. Men huske at ikke alle programmer er i stand til å hente ut musikken fra de beskyttede CD-ene – CDEx, MusicMatch og Media Player takler det mer eller mindre greit…igjen, hvis du ser bort fra spor #1. Du kan jo kanskje ta opp førstesporet analogt via lydkortet?

 • MiniDisc
  Ahh – hvor greit er det ikke å kunne strekke en digitalkabel fra CD-spilleren til MiniDisc-opptakeren, og slappe fint av mens musikken automatisk blir lagt inn på MiniDiscen i høyest mulige kvalitet, ferdig inndelt i spor. Men her tvinger Westlife og Natalie deg til å benytte den gamle analoge opptaksmetoden! MiniDisc-opptakeren sier raskt ifra at den ikke kan kopiere digitalt fra de beskyttete CD-ene.

 • Playstation 2
  Bruker du Playstation 2 som CD-spiller til stereoanlegget ditt? Det gjør i det minste undertegnede journalist, og skuffelsen var stor da både «That Day»og «Queen of My Heart», de respektive førstesporene fra Westlife og Imbruglia, nektet å la seg avspille. Ønsker BMG virkelig å tvinge meg til å kjøpe en ny frittstående CD-spiller for å få hørt disse låtene?

 • Ja, nå ler de godt av meg, gutta i Westlife. Men den som ler sist ler best – jeg slipper jo å høre på «Queen of My Heart»!

  Backup
  Tja. Ironisk nok viste det seg å være enklere å lage faktiske kopier av CD-platene enn å utføre noen av de andre operasjonene som ble forsøkt i forbindelse med denne artikkelen. Riktignok måtte det brenneprogram av tyngre kaliber til, men etter litt drøvtygging på spor#1 klarte både BlindWrite og CloneCD å produsere duplikater hvor samtlige spor lar seg spille av i en vanlig CD-spiller. CD-kopien var faktisk også en smule mer medgjørlig enn originalen, da man nå kunne overføre alle spor bortsett fra førstelåta digitalt til MiniDisc, og til og med hente ut deler av spor #1 til harddisk.

Et snublende skritt?

Det er sikkert mange gode grunner for å gjøre CD-plater vanskelig å kopiere. Men hvis dette medfører at CD-ene også blir så til de grader mindre anvendelige for platekjøperne, er det grunn til å stille spørsmål til hvorvidt dette er den riktige måten å angripe piratkopiering på.

I tilfellene Westlife og Imbruglia er det godt mulig at plateselskapene gjør seg selv en bjørnetjeneste med en kopibeskyttelse som Cactus. Hadde dette dreid seg om CD-er jeg virkelig var interessert i, ville det utvilsomt båret strake veien til platesjappa for å forlange pengene tilbake.

Joda, det var riktignok en bitteliten Cactus-logo på baksiden av både White Lilies Island og World of Our Own, og til og med en inskripsjon som under elektronmikroskopet ble dekryptert til å tyde «Cactus Data Shield 100 by Courtesy Of Midbar Tech LTD, Tel-Aviv, Israel» (se forøvrig midbartech.com). Jeg føler meg likevel på ingen måte tilstrekkelig advart om at platene var ubrukelige på mitt stereoanlegg (med PS2 som CD-spiller), og at mine muligheter for å ta med meg musikken i lomma så til de grader var blitt innskrenket.

Men vent…kanskje jeg kan finne MP3-versjoner av låtene på Morpheus?

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse