Mobiquid1

Annonse


Finn ut hva de spiller

Mobiquid1Den norske tjenesten har allerede vært i drift noen uker. Den kalles Mobilquid, og krever at du er registrert som MobilHandelbruker hos Telenor, en registrering som for øvrig er gratis. For øyeblikket kan du benytte tjenesten inntil to ganger uten å være registrert.

“Beklager. Vi klarte ikke å finne ut hva denne sangen heter. Vi jobber med saken, og sender deg en melding så fort vi vet svaret.”

For en femmer

Ved å ringe 02580 kommer du til en telefonsvarer som gir deg instruksjon om hvordan tjenesten fungerer. Deretter kan du taste «1», og holde telefonen mot radioens høyttaler. Når melodien er identifisert kobles samtalen automatisk ned, og du mottar tekstmeldingen. I dag er tjenesten gratis, men fra nyttår må du ut med en femmer for hver melodi du vil ha tittelen på. Svarer du på tekstmeldingen kommer CD-en i posten i løpet av et par dager. Den tjenesten må du naturlig nok betale for.

Fingeravtrykk

Nederlandske Philips jobber med en enda mer avansert utgave av systemet. Her er det utviklet noe selskapet kaller «audio fingeravtrykk» Også denne teknologien lar deg hente musikktitler via mobiltelefonen. Herfra sendes «avtrykket» til en database, og på under fire sekunder skal tekstmeldingen komme i retur.

I basen ligger informasjon om tilnærmet alt som finnes av innspillinger. Også Microsoft og flere andre selskaper jobber med utvikling av lignende teknologi.

Annonse
Takler støy

I følge forskerne ved Philips spiller det liten rolle om kvaliteten på lydkilden er dårlig. Selv bakgrunnsstøy som skurring og skraping i en sliten FM-radio skal ikke være til hinder for at avtrykket gjenkjennes.

Bruksområdet for denne type musikkgjenkjenning er ikke begrenset til platesalg fra mobilen. Philips mener systemet også kan brukes for å logge radiostasjoner, slik at selskaper som jobber med opphavsrettigheter kan kreve vederlag for musikken som spilles. Systemet ville også kunne implementeres i napsterlignende tjenester for å hindre overføring av kopibeskyttet musikk.

lettvint

Vi gjorde selv et par forsøk på å identifisere musikk via Mobilquid. Det første forsøket førte ikke til noe som helst. Andre runde medførte tre tekstmeldinger. Først en som beklaget at musikken ikke var gjenkjent, men at det ble jobbet med saken. Deretter kom en melding om at vi kunne kjøpe musikken ved å registrere oss, og til slutt kom også tittel og artist opp på skjermen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse