Ericsson bildetelefon

Annonse


Dette kommer i 2002

Ericsson bildetelefonNokia kommer med sin 7650 og Sony-Ericsson har bebudet en tilsvarende modell. Her snakker vi om mobiltelefoner som kan ta bilder og overføre dem til andre mobiltelefoner med samme system.

Med de ekte bildetelefonene kan overføre levende bilder på direkten. Dette forutsetter langt høyere hastigheter enn i dag, og dermed tilhører det UMTS-verdenen.

Revolusjon

Et lokalt UMTS-nett i Oslo har vært oppe og gått siden 1. desember, men det er svært usikkert når telefonene kommer på markedet.

Sanyos UMTS-telefon kan dukke opp i Norge i løpet av neste år.

Når de kommer – forhåpentligvis en gang i løpet av 2002 og forhåpentligvis sammenfallende med at de største byene i Norge har ferdige nett – vil det bety den største revolusjonen innen mobil kommunikasjon noen gang.

Annonse
Selv om mye kaldt vann har blitt helt i blodårene til de største optimistene, er det ingen tvil om at bredbånd i lomma gir svimlende muligheter. Bare tenk deg de samme mulighetene på trikken som ved PCen tilknyttet ADSL-linje hjemme.

Brenn filmen selv

I året som gikk kom både Philips, Panasonic og Pioneer med DVD-brennere til stuebruk. I året som kommer blir det flere av dem, til langt hyggeligere priser enn de 15-20 000 du må ut med for å få en brenner i dag.

DVD-brennere som dette kommer til å bli vanlig i norske hjem.

Brennere til intern montering i PC koster 8-9000 i dag, og vil ventelig synke raskere i pris enn hjemmebrennerne. Problemet er fortsatt formatkrigen. Det finnes minst tre systemer, og kompatibiliteten med standard DVD-spillere er variabel og uforutsigbar. Det beste kortet har trolig DVD+RW, som støttes av Philips og Sony, de to selskapene som tradisjonelt har satt standarden for diskformater.

Strengere kopi-forbud

Du kan fortsat ikke brenne en DVD med innhold fra en standard, kommersiell film-DVD du har kjøpt i butikken. Det vil si – det lar seg gjøre, men det fordrer både kunnskap og tid ut over det et vanlig menneske har.

Derimot er det såre enkelt å hente film fra nettet i det hendige DivX-formatet, noe stadig flere kommer til å gjøre helt til filmbransjen får somlet seg til å gjøre det musikkbransjen gjør – saksøke alt og alle.

Country-veteranen Charley Pride var først ute med en “kopisikker” CD i året som gikk. Han vil bli fulgt av flere.

Tiltakene mot alle former for digital kopiering blir stadig lumskere, både i filmverdenen og i musikkerdenen. Det blir spennende å se hvem som blir vinneren i år 2002 – entusiasten som vil ha tilnærmet gratis tilgang til all underholdning, eller underholdningsbransjen som med alle midler prøver å stoppe ham/henne.

Flatskjermen kommer – igjen

Ellers vil vi neste år trolig se et gjennombrudd i flate skjermformater. Nye teknologier som organiske hybridmaterialer og optisk LCD kan bety begynnelsen på en dramatisk prisnedgang som vel og merke kanskje ikke får full efekt før om noen år.

Surfebrettenes inntog i 2002. Her en modell fra Tatung.

Surfebretttene ble lansert i år, men vil først komme på markedet for alvor i 2002. Det dreier seg altså om “tablets” – fullblods-PCer med trykkskjerm og trådløs nettforbindelse som både Microsoft og andre store har klokkertro på.

Xbox til far – Gamecube til lillebror

For spillfolket vil de største nyhetene være GameCube og Xbox fra henholdsvis Nintendo og Microsoft.

Xbox

Xbox henvender seg til et voksent publikum i 2002.

De har blitt presentert som rivaler, men sannheten er vel at GameCube henvender seg til et betydelig yngre publikum enn XBox.

Minidisc med filoverføring er 2002-satsingen fra Sony

MD for nettfolk

Musikkentusiaster kan glede seg over at MiniDisc fra neste år av endelig vil kunne gjøre det samme som MP3-spillere har gjort i mange år – overføre komprimerte musikkfiler fra harddisken til en bærbar enhet. Fra før av har vi USB-baserte overføringskabler som kan ta opp digitalt i sanntid, men Sonys nye system gjør minidisken til et annvendelig og billig datalagringsmedium.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse