Årets MP3-spiller 2001

Annonse


Årets MP3-spiller 2001

Årets MP3-spiller 2001

Særlig er det et produkt som vi har bitt oss merke i, og som kun etter få minutters bekjentskap resulterte i en umiddelbar dyptgående forelskelse: Apple iPod.

I likhet med flere andre digitale lommediscoer i dag, er iPod bygget rundt en harddisk som lagringsmedium. Dette betyr først og fremst at man får plass til langt mer musikk enn andre FlashROM-baserte løsninger.

Firewire gjør susen

Harddisken på iPod rommer 5GB data, eller nærmere 1000 MP3-låter i god kvalitet. Det er klart at med så mange store filer, så ruller minuttene fort avgårde hvis man overfører over USB-kabelen, slik det gjøres i nesten samtlige MP3-spillere på markedet. En av de store revolusjonene med iPod er derfor at dette er den første bærbare digitale musikkavspilleren utstyrt med Firewire-port.

Annonse
Firewire, eller IEEE1394, gir opp til 30-40 ganger høyere overføringshastighet enn USB, og lar deg flytte over 10 MP3-filer fra harddisken til iPod på ca.10 sekunder. Det gjør det til en relativt kjapp affære å oppdatere samlingen i den bærbare spilleren, selv når du har lagt til flere hundre nye låter på datamaskinen. Musikksamlingen din synkroniseres automatisk når du plugger inn iPod, hjelp av programvaren iTunes 2.

Stil og substans

Rent designmessig er iPod liten (6,1x10x2 cm), elegant, og enkel – skjønt estetiske vurderinger er som alltids høyst subjektive, og et spørsmål om smak og behag hos hver enkelt. Skjermen er relativt stor, skriften tydelig, og musikkarkivet manøvreres lett med den store runde snurre-knappen.

Lading av batteriene utføres overbevisende stilfullt direkte gjennom Firewire-kabelen, så snart iPod er koblet til maskinen. Det er også mulig å kjøpe en separat strømadapter, også denne med Firewire i den ene enden, slik at du kan dra med deg iPod på lengre reiser uten å ha laptopen ved din side. Full opplading skal gi omlag 10 timers avspilling.

Heftig også som harddisk

iPod er faktisk også svært så anvendelig som en bærbar harddisk, enten det er snakk om store Powerpoint-presentasjoner, videofilmer, eller andre dokumenter du har behov for å frakte med deg. Slik er det til en viss grad mulig også å bruke konkurrerende harddiskbaserte MP3-spillere, men her setter USB igjen klare brukersperrer.

Med Firewire går filoverføringer så å si på et blunk, relativt sett, og det er nettopp dette utvidet bruksområdet som gjør at Apple velger å kalle iPod for sin «digitale hub».

Ikke bare for Mac

I utgangspunktet ble iPod først og fremst lanserte utelukkende for Mac, men det viser seg heldigvis at Windows-brukere ikke blir holdt utenfor – tredjeparts programvareutviklere er allerede i full gang med å få Windows-kompatible drivere og programvare ut på markedet.

Men det kreves naturligvis at du har en datamaskin som er utstyrt med Firewire i den andre enden. Dette er nå standard i Mac, men også på PC-fronten begynner IEEE1394 etter hvert å bli mer utbredt. Ikke minst gjør markedsleder Creative store fremstøt her, ved å inkludere Firewire-port på sin nye Soundblaster Audigy-serie lydkort.

iPod kommer til Norge i begynnelsen av desember, og vil bære en prislapp på 4490,- inkl. moms.

De som også imponerte: Sony NW-MS9

Det er naturligvis litt feil å kalle Network Walkman for en MP3-spiller, siden alle formatene konverteres til Sonys egne ATRAC3-standard. Men effekten er den samme: du får musikk i lomma – og det i de lekreste, minste, og mest elegante spillerne som er å få fatt i. NW-MS9 leveres med Memory Stick på 64 MB, mens lillebror NW-E5 er enda mindre og kompakt, med 96 MB innebygd minne. Skjønt, 4000,- for 1-2 timers musikk i lomma appellerer ikke akkurat til lekfolket. Å kjøpe nye Memory Sticks er jo heller ikke billig.

De som også imponerte: Archos Jukebox

4 500,- gir deg en 6GB spiller med opptaksmuligheter, og for seks tusenlapper får du en massiv 20GB bærbar harddisk med lydutgang. Får ikke platesamlingen din plass i Archos Jukebox Studio, så er du uansett neppe typen som nøyer deg med MP3-kvalitet. Men USB har sine begrensninger – etter å ha prøvd iPod, føler vi suget etter Firewire!

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse