OS X og Windows XP

Annonse


Året som sa X

OS X og Windows XPDet vil være vanskelig å komme utenom Microsofts nye OS i fremtiden, da vi utvilsomt vil se en utfasing av eldre operativsystemer etter hvert som nye PC-er i stadig økende grad vil ha Windows XP installert. Bedrifter vil være et mulig unntak, ettersom mange nok vil tviholde på Windows 2000 en stund til.

Spørsmålet er naturligvis om du vil kunne jobbe bedre og mer effektivt med Windows XP enn med det operativsystemet du sitter med allerede. I de fleste tilfeller, forutsatt at du har en rimelig oppegående og ny maskin, vil svaret på dette spørsmålet være ja.

En mer detaljert gjennomgåelse av Windows XP finner du i artikkelen Dette er Windows XP.

Mac og OS X – et alternativ

Bare innrøm det – vi har alle siklet på en Mac, en eller annen gang. Men kan en lekker laptop med eple-logo hjelpe deg med andre ting enn å se stilig ut på forretningsmøter?

Annonse
På overflaten er det mange likhetstrekk mellom OS X og Windows XP, både i måten brukerpålogging blir håndtert på, og i operativsystemets funksjonalitet forøvrig. Hvorvidt det såkalte «Aqua»-utseendet i OS X er å foretrekke fremfor XPs «Luna» er og blir en smakssak, men de færreste vil nok protestere på at det strømlinjeformete krom-designet på Apple Powerbook tar seg bedre ut enn de fleste PC-laptoper.

Apple har hatt sin OS X på markedet en stund nå, og har nettopp fått en velkommen oppgradering til versjon 10.1. Med andre ord har produsenter og programvareselskaper hatt god tid på å lage oppdaterte versjoner og drivere til produktene sine.

Derfor er det litt kjipt å se at det faktisk er en del viktige programpakker som enda ikke er klare for OS X, og som heller ikke fungerer som de skal under «Classic» modus, kompabilitetsfunksjonen som lar deg kjøre programmer i et OS 9.x-miljø. Eksempelvis gjelder dette for Adobe Premiere, en industristandard innen videoredigering, og det fenomenalt populære musikkprogrammet Reason fra Propellerheads. På grunn av manglende støtte for Firewire og gode lyddrivere i Classic-modus, må du faktisk foreta en total omstart og starte opp Mac-en i OS 9.x for å få kjørt disse programmene.

Best til sitt…som alltid

Skjønt, på bilde-behandling og digital video er Apple suveren forøvrig, og selv de medfølgende programmene i operativsystemet er av gjennomgående høy kvalitet. iMovie fungerer ypperlig til enkel filmredigering, og iTunes gir integrert MP3-funksjonalitet som du ikke får i Windows XP.

Powebook-serien til Apple stiller også med en litt bredere og større skjerm enn de fleste Windows-baserte PC-er, og burde derfor være perfekt egnet for å se spillefilm. Derfor er det litt skuffende at QuickTime ikke kan spille av film i fullskjerm uten at du oppgraderer til pro-versjon ($29.99), og heller ikke vil spille av lyden på DivX-filmer uten at du først konverterer filmene til .mov-format. Her ligger faktisk Windows Media Player milevis foran, både på brukervennlighet og funksjonalitet.

Office-pakken er nå tilgjengelig i flunkende ny OS X-versjon

En veldig fiffig greie for laptop-brukere, er at «sleep»-funksjonen på Apples bærbare med Max OS X er mangfoldige ganger mer elegant og anvendelig enn i Windows. Det tar et knapt sekund å sende Mac-en i dyp og ekstremt batteri-økonomisk søvn. Utrolig nok våkner den på et blunk så snart du ønsker å begynne å bruke maskinen igjen, som betyr t du kan ha OS X øyeblikkelig tilgjengelig så snart du «åpner» opp laptopen. I Windows XP tar det til sammenligning flere titalls sekunder å gå både inn og ut av dvalemodus.

OS X er et lekkert, kjapt, og velfungerende operativystem – i det minste så lenge du holder deg til et særdeles funksjonelt men noe begrenset utvalg av Apple-godkjente produkter. Microsoft-entusiaster vil finne seg godt til rette i den meget funksjonelle Office X-pakken.

Men hvis synkronisering og GSM data er din greie, er det stor fare for at du vil finne Powerbook og OS X en smule mangelfull. Støtte for populære mobiltelefoner og PDA-er i OS X er mildt sagt mangelfull, og her må du virkelig gjøre hjemmeleksa di før du går ut og kjøper noe som rett og slett ikke vil kommunisere med Mac.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse