ibook med DV-kamera

Annonse


– Firewire vil vike for USB

ibook med DV-kameraUSB 2.0 og Firewire (IEEE1394) er konkurrerende standarder for datakommunikasjon og tilkobling av periferiutstyr. Intel har først og fremst satt sine penger på USB 2.0, og vil ha brikkesett klare neste år som lar USB 2.0 sitte integrert i nye hovedkort.

– Elektronikken i IEEE1394 er simpelthen for dyr, sammenlignet med USB 2.0, sier Alastair McKeeman, Intels regionale arkitektur-spesialist og manager i Europa.

Intel mener prisfaktoren vil være drivende for adopsjonen i fremtiden, og forventer en omfattende utfasing av Firewire-produkter etter hvert som USB 2.0 gjør sitt inntog på markedet.

– Jeg tror at innen 2-3 år, så vil de aller fleste enheter som i dag typisk er utstyrt med Firewire, enten ha tilkobling for både USB 2.0 og IEEE1394, eller bare for USB 2.0, sier McKeeman til ITavisen.no.

Annonse
Standard vs. standard

USB 2.0 har sine fordeler, også foruten å være en billigere løsning å implementere. Teknologien er med sine 480 Mb/s marginalt raskere enn Firewire, i det minste i sin nåværende spesifikasjon på 400 Mb/s (fremtidige Firewire-spesifikasjoner skal flerdoble dette tallet), og er også bakoverkompatibel med USB 1.1.

Men Firewire er på den annen side allerede veletablert som en akseptert standard for høykapasitetsoverføring, for eksempel i digitale videokamera. Alle nye Mac-maskiner er utstyrt med IEEE1394 som standard, og et stort antall av nye Windows-baserte PC-er selges også med Firewire ferdig integrert i maskinene.

Støtten i dag er bred, og Firewire-tilkobling er til og med inkludert i Creatives nye Soundblaster Audigy lydkort, et sikkert tegn på at dette virkelig er teknologi for de store massene.

Det foreligger fremdeles heller ingen planer fra Intel om å bygge Bluetooth inn i fremtidig brikkesett.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse