Nokia 5510 i hånd

Annonse


Vi prøvekjører Nokia 5510

Nokia 5510 i håndDet er to vesentlige nyheter i 5510, i det minste hva mobiltelefoner fra Nokia angår; integrert musikk og utvidet tastatur. Musikk, radio og fullt tastatur – hva mer kan en mobilbruker be om? Faktisk en god del.

Tastaturet

Etter kun kort tid med telefonen, ser man fort fordelene og ulempene ved et fullt qwerty-tastatur. Bildene viser tydelig hvordan tastaturet er lagt opp, og det skal ikke mye fantasi til for å skjønne at dette potensielt sett er en meget rask måte å skrive tekstmeldinger på.

Forutsetningen er at du har små, tynne tenåringsfingre å knotte med, eller at du velger å bruke andre fingre enn tommelen. Tastene er nemlig litt i minste laget for voksne mannshender, og det er fort gjort å trykke ned flere av gangen. Men dette blir man selvfølgelig flinkere til å unngå etter hvert som man blir vant med telefonen, på samme måte som med inntastingshastigheten. Det skal også teoretisk sett være mulig å benytte en slags touch-metode her, med litt trening.

En annen ulempe med å ha tastene utplassert på denne måten, er at det blir overraskende vanskelig å forholde seg til det å faktisk slå telefonnummer. Jeg, og mange med meg, husker folks telefonnummer ikke bare numerisk, men også motorisk – det vil si, jeg husker bevegelsene og inntastingsrekekfølgen på nummer-tastaturet (3×3). Når tallknappene plutselig ligger ti etter hverandre på én rekke, er det i det minste uvant, om ikke annet.

Annonse
Musikken

FM Radio fungerer helt fint. Telefonen har i tillegg 64 MB minne som kan brukes til lagring av digital musikk, eller til opptak fra radio. Når du mottar en samtale, bryter ringetonen inn og avbryter musikken eller radiopratinga, og du kan trykke på en knapp på handsfree-settet for å motta samtalen. Vanlig prosedyre, med andre ord.

Det som derimot ikke er så kult, er at den medfølgende programvaren tilsynelatende ikke fungerer på Windows XP, i det minste ikke på de to testmaskinene vi benyttet. Men etter å ha installert Nokia Audio Manager på Windows 2000, kunne vi begynne å flytte musikkfiler over USB-kabalen og ned på telefonen. Før de går inn i 5510, konverteres filene til et eget AAC-format, som skal gi plass til ca. 2 timer med musikk.

Lyden er også diskutabel, men heldigvis har man mulighet til å bytte ut det medfølgende headsettet med egne favoritter.

Ellers

Utseendemessig er 5510 også litt vanskelig å forholde seg til. Den ser relativt spennende ut, men er langt fra lekker og elegant når headsettet og handsfree-mikrofonen er koblet til.

Skjermen er velkjent, i samme stil og størrelse som de fleste andre Nokia-modeller på markedet dag, og begynner etter hvert å føles en smule gammeldags. Menysystemet har heller ikke gjennomgått noen større forandringer, og fungerer som vanlig på skinner.

Ellers briljerer telefonen forøvrig med et totalt fravær av nyttig funksjonalitet. Her er WAP, SMS-chat, og et par spill den eneste luksusen man har kostet på seg, og Nokia mener tydeligvis at målgruppen for denne modellen klarer seg helt fint uten GPRS, synkronisering av adressebok, kalender, infrarødt modem, og Java (J2ME). Dessuten må man velge sine 100 nærmeste venner med omhu, 64 MB internminne til tross.

Den umiddelbare konklusjonen, før vår ITavisen.nos endelige test foreligger, er at hvis du synes du kan klare deg uten 45 små knotete taster på telefonen, kan du også klare deg uten 5510. Det finnes bedre alternativer for musikk i lomma…

Prisen vil være ca. 3.500 kroner, avhengig av subsidiering.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse