Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Microsoft betaler skole-avlat

Microsoft har inngått et privat forlik som innebærer at de må støtte fattige skoler i USA med i underkant av 5 milliarder kroner.

Bill Gates (reklamevideo)
I kjølvannet av antitrust-saken som amerikanske myndigheter reiste mot selskapet, gikk en rekke institusjoner og selskaper til private søksmål mot Microsoft.

Selskapet inngikk i går kveld norsk tid forlik med 12 av disse saksøkerne. Forliket innebærer at Microsoft i løpet av de neste åra må levere programvare og maskinvare til en verdi av 4.9 milliarder norske kroner til skoler i underpriviligerte strøk i amerikanske storbyer.

Må slippe til Linux

I tillegg forplikter Microsoft seg til å stille skolene fritt til å velge andre løsninger enn Microsoft, for eksempel Linux eller Apple.

– Jeg mener at dette er en svært nyttig måte for oss å avslutte denne saken. På denne måten fokuserer vi på å utvikle og levere nyskapende produkter og tjenester som ikke bare kommer disse elevene og lærerne til gode, men også hele verdens befolkning, sier Microsofts toppsjef Steve Ballmer i en kommentar til CNN.

Ikke slutt

Forliket er en viktig milepæl i den langvarige antitrust-striden i USA, men er trolig ikke slutten på den. Selv om saken ser ut til å ha fått en føderal avslutning, opprettholder en tredel av USAs delstater fortsatt sine søksmål.

I tillegg har Microsoft illsinte konkurrenter som Sun og AOL som trolig vil holde liv i både sine egne og Microsofts advokater i tida framover.