Comdex-logo

Annonse


Sikkerhet i høysetet på Comdex

Comdex-logoComdex i Las Vegas er USAs største IT-messe, i verdenssammenheng bare slått av CeBit i Tyskland. Messen åpner i dag. Søndag holder Microsoft-formann Bill Gates hovedtalen.

Han er i selskap med topplederne i bransjens fire viktigste øvrige selskaper: Jorma Ollila fra Nokia, Larry Ellison fra Oracle, John Chambers fra Cisco og Ando Kunitake fra Sony. Alle skal holde taler på Comdex.

Frykten rår

Men selv denne buketten blir overskygget av messens hovedtema: Sikkerhet.

Etter terrorangrepene mot USA 11. september har IT-bransjen bortimot kollapset. Det samme har reisebransjen. Det er kanskje ikke så mye frykten for nye terrorangrep som lammer, men heller frykten for økonomisk nedgang. Uansett vil få investere i nytt utstyr.

Annonse
Ett område er derimot i vekst: Sikkerhetsløsninger. Både elektronisk og fysisk sikkerhet. Biometri – elektronisk identifisering av personer på grunnlag av ansiktstrekk eller andre kjennetegn f.eks. på flyplasser – er på alles lepper.

Stadig skumlere og mer finurlig programmerte virus som Nimda og SirCam, krever stadig bedre virusvaskere.

Virusplagen

I tillegg kommer andre plager, som DDoS-angrep, falske IP-adresser og hærverk på nettsteder.

Utstillerne og løsningene er så mange at de kunne forsvare en egen messe i seg selv. Bare biometrics-leverandørene er mange nok til å lage sin egen by – på folkemunne allerede kalt «Biometropolis».

Moden IP-telefoni

Men messen dreier seg ikke bare om sikkerhet. IP-telefoni blir stadig modnere, og nå kan flere leverandører levere løsninger som til forveksling ligner vanlig fasttelefon og tangerer mobiltelefoni dersom de brukes med trådløse nettverk.

Tatungs surfebrett med lettversjon av Windows XP

Mobiltelefon-hybrider med PDA-funksjoner – og omvendt – vil også ha en framtredende plass. Det samme vil surfebrett – trådløse flatskjermer med PC-funksjonalitet. Selv om vi ikke har sett mange slike i norske sofakroker ennå, har både Microsoft og andre store aktører kullsviertro på slike produkter. Taiwanselskapet Tatung vil vise fram verdens første surfebrett med Microsofts nye operativsystem Tablet PC Edition – en nedskalert utgave av Windows XP.

Nettet i bilen

Internett i bilen er også et hett tema. MobileAria, et firma basert i California, vil vise verdens første stemmestyrte bil-PC. Med den kan du sjekke e-posten og surfe på nettet uten å slippe rattet eller ta øynene vekk fra veien. Dingsen er fullt integrert i dashbordet.

Nettet, IT-verdenen og den tradisjonelle forbrukerelektronikken smelter stadig mer sammen. Det har blant andre giganten Sony tatt konsekvensen av. De vil vise både TV-apparater, bærbare musikkenheter, radioer og digitale videokameraer som kommuniserer mot nettet. Enten gjennom kabel, trådløse nett eller kortdistanse med Bluetooth.

Album på nettet

Med Windows XP har Microsoft gjort det enkelt å redigere og skrive ut digitale bilder. Samt legge dem ut på nettet eller sende dem til en ekstern leverandør for «framkalling». Nå har andre tatt dem på ordet. Flere nettsteder har nå som forretningsidé at folk skal kunne redigere, lagre og organisere fotoalbumet sitt på nettet. Slik sparer du plass, samt at du minsker risikoen for å miste viktige minner.

Ekstern datalagring og ekstern, nettbasert programvare (ASP) er også sterkt i skuddet på Comdex-messen, som varer fram til neste fredag.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse