Per Kjøl

Annonse


Fortsatt mangel på IT-folk

Per Kjøl– Etterspørselen etter it-kompetanse kommer til å øke dramatisk i årene fremover, fordi næringslivet og det offentlige møter stadig større krav til effektivisering, sier bedriftsrådgiver Per Kjøl i rekrutteringsselskapet Total Consult til nyhetsbyrået Newswire.

Han og flere eksperter mener at det trengs en om lag halv million nye IT-folk for å dekke Europas databehov de nærmeste årene. Verken terror eller nedgangstider vil tette kompetansehullet. Det vil tvert om bli større.

2002 vekstår

En rapport fra analysebyrået IDC spår kompetansekrise i Europa. Allerede i dag mangler europeiske bedrifter 200 000 it-eksperter. Innen 2004 vil tallet trolig øke til over en halv million. Denne rapporten ble publisert før terrorangrepene i USA i september. I dag er byrået mer forsiktig, men fastholder likevel at 2002 blir et vekstår for IT-investeringer.

Støvsugd for folk

Utdanningskonsulent Trond Smistad i IKT-Norge mener det fremdeles er vanskelig å si hvilken betydning terrorangrepene vil få på lang sikt.

Annonse
– På kort sikt har det medført redusert virksomhet i samfunnet, noe som også reduserer it-behovet. Hvis turbulensen fører til at et stort konsern går dukken, vil det plutselig være mange titusener færre datamaskiner i bruk i Norge, sier han.

Norge upåvirket

Smistad mener at oljerike Norge ikke påvirkes av økonomiske svingninger i like stor grad som Europa og resten av verden, og derfor ikke vil oppleve redusert behov for it som følge av øknonomiske nedgangstider.

– I dag ser vi at næringen praktisk talt har sluttet å avertere etter it-folk i avisen. Markedet er rett og slett støvsugd, sier Smistad til Newswire. I stedet søker stadig flere gjennom rekrutteringsbyråer.

Feil bruk

SløsingPer Kjøl i Total Consult mener mye av problemet skyldes feil bruk av bedriftenes it-ressurser.

– Arbeidstakere flest er helt avhengige av oppegående og stabile it-systemer. Derfor brukes dyrebar spisskompetanse til enkle oppgaver som datadrifting, brukerstøtte og brannslukking, sier han.

Kjøl mener at brukerne må bli mer datakyndige og selvhjulpne, slik at bedriftens it-ressurser kan brukes på utvikling og annet verdiskapende arbeid.

Ifølge en undersøkelse fra det amerikanske konsulentselskaper RHI Consulting, er etterspørselen størst etter nettverksoperatører. Behovet er også stort innen nettutvikling, brukerstøtte, datastyring og applikasjonsutvikling.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse