Annonse


Napster-relansering utsatt igjen

Dette uttalte Napsters daglige leder Konrad Hilbers på en teknologimesse i Los Angeles i går.

Hilbers antyder første kvartal 2002. Men da er det en helt annen Napster vi får se. Den nye utgaven vil i følge Hilbers inneholde effektiv kopibeskyttelse som hindrer at opphavsbeskyttet materiale kommer på avveie.

«Sikre omgivelser»

For øvrig vil tjenesten ligne den gamle, både når det gjelder brukervennlighet og utvalg. Men denne gangen skal altså musikkfilene distribuereres i det Hilbert kaller «sikre omgivelser».

Hvilket format dette innebærer, er så langt ukjent. Men trolig dreier det seg om Microsodts WMA-format eller Sonys ATRAC. Begge følger den såkalte SDMI-standarden, som gir platebransjen mulighet til å gradere kopisikkerhet, og oppgradere den etterhvert som den blir cracket.

Annonse
MP3 rød klut

MP3, som Napster bidro til å gjøre til en allemannsgreie, er som en rød klut for musikkbransjen, som ønsker seg formater de kan kontrollere. Samtidig satser elektronikkindustrien tungt på MP3-produkter.

Store selskaper som Sony og Philips har flere MP3-produkter i sin høstkolleksjon, og på den internasjonale lyd og bildeutstillingen IFA i Berlin tidligere i høst var det MP3 som gjaldt rund baut.

Nedgang

Samtidig viser en fersk undersøkelse fra Jupiter Media Metrix at utvekslingen av musikkfiler på internett har falt 50 prosent i Europa siden slutten av februar da Napster hadde sin glansperiode målt i antall brukere. Dette på tross av at Morpheus og andre i stor grad har overtatt Napsters rolle. I følge undersøkelsen finner brukerne det vanskeligere å finne musikk med de andre tjenestene.

Men forklaringen kan også ligge i at mange nå laster ned DivX-filmer med Hollywoods ferske kassasuksesser i stedet for musikk.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse