MSN browser upgrade req

Annonse


Opera slår tilbake mot MS

MSN browser upgrade reqKonflikten mellom de konkurrerende netteleserne Microsoft Internet Explorer og Opera ble ytterligere tilspisset denne uken, da det viste seg at den mye besøkte portalen MSN.com har sperret ute brukere av andre nettlesere enn nettopp Internet Explorer.

Opera sendte i dag ut en pressemelding hvor de gir MSN sterk kritikk for denne oppførselen, og påpeker ironien i MSNs markedssjefs uttalelser om at Operas nettleser ble stengt ute fordi den «ikke støtter den seneste XHTML standarden».

Tvert om mener Opera at det er MSN som slettes ikke holder seg til standardene, og at dette er et signal om at Microsoft føler en trussel mot sin markedsdominerende posisjon.

– Operas XHTMLs standard er av høyeste kvalitet, og vi er faktisk høyt renommert for å følge alle internasjonale Internett-standarder. Kanskje Microsfot burde ta en titt på sin egen manglende respect for World Wide Web Consortiums (W3C) standarder før de begynner å snakke stygt om andre, sier Jon S. von Tetzchner, adm. direktør i Opera Software.

Annonse
En kjapp test på validator.w3.org viser at MSN.com ikke lar seg validere som korrekt XHTML 1.0.

MSN beklager

Microsoft innrømmer at de har gjort en feil ved å sperre Opera og andre Mozilla-nettlesere ute, men hevder samtidig at det kun skal være tekniske årsaker som ligger til grunn.

– MSN skal lansere nytt brukergrensesnitt, i USA førte dette til at noen nettlesere ikke kommer inn. Vi har hatt fokus på å forbedre brukeropplevelsen og beklager at det har ført til at Opera har problemer med å komme inn, men jeg tror ikke at detet er fordi Microsoft har noe ønske om å “blokkere” ut konkurrerende nettlesere, sier MSN Manager i Norge, Torstein Harildstad.

Mange synes nok dette kan virke en smule vanskelig å svelge, når MSN.com i skrivende tidspunkt fremdeles presenterer følgende feilmeldinger til Mozilla- og Opera-surfere:

  • Attention: Web Browser Upgrade Required to View MSN.com
    If you are seeing this page, we have detected that the browser that you are using will not render MSN.com correctly. Additionally, you’ll see the most advanced functionality of MSN.com only with the latest version of Microsoft Internet Explorer. If you wish to visit MSN.com, please select the appropriate download link below. (under ligger lenker til nedlastingssider for IE og MSN Explorer)

MSN avviser påstander om at de bevisst prøver å sperre konkurrerende nettlesere ute, og står fast på at MSN skal være et forbrukervennlig nettsted som i utgangspunktet skal være tilgjengelig for alle.

– Det har oppstått en uheldig situasjon, og at Opera bruker denne saken for å få PR, og det har jeg forståelse for. De er jo et selskap som trenger det, og vi ønsker Opera lykke til, sier Harildstad.

For store for smålige hensyn?

Istedet antyder Harildstad at Opera rett og slett er for små og ubetydelig for å bli tatt hensyn til av amerikanske MSN-utviklere.

– Opera er et imponerende norsk selskap, som har gjort det stort i deler av verden. Vi har tatt høyde for og testet mot andre nettlsesere enn IE, jeg beklager at produktutviklerne ikke har testet mot Opera. Vi må innse at Opera er store her hjemme men kanskje ikke har like stor oppmerksomhet i USA, sier Harildstad til ITavisen.no.

– Opera bruker denne saken for å få PR, og det har jeg forståelse for. De er jo et selskap som trenger det, og vi ønsker Opera lykke til, legger han til.

Over 6 millioner kopier av Opera har blitt nedlastet, i følge selskapet selv.

– Jeg vil benytte anledningen til å applaudere Opera-brukere rundt i verden som umiddelbart reagerte på denne handlingen fra Microsoft. Opera mener at Internetts videre vekst og utvikling er avhengig av at nyvinninger får lov til å komme alle til gode. Alle brukere vil være tjent med å kunne velge mellom flere alternative nettlesere, sier Operas von. Tetzchner.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse