robot2

Annonse


Vil gi PCer eget liv

robot2Det er først og fremst de biologiske organismenes evne til å helbrede seg selv som har fått forskerne ved IBM til å drømme om “levende” datamaskiner.

Mot sammenbrudd

I følge forskerne er slike egenskaper helt nødvendige om det også i fremtiden skal være mulig å administrere nettverk. Årsaken er at nettene er i ferd med å bli så komplekse og uhåndterlige at det ikke skal mye til før alt bryter sammen.

Manifest

For å møte denne utfordringen har IBM satt i gang sine egne utviklingsprogram, i tillegg til at de har knyttet til seg universiteter og forsøker å få flere teknologiselskaper med på laget. Denne uken har IBMs forskningsdirektør Paul Horn sendt ut et manifest der han beskriver målene for det som kalles IBMs Autonomic Computing Initiative.

I manifestet advarer Horn mot at mennesket er i ferd med å miste kontrollen i kampen for å beherske de komplekse datasystemene og nettverkene. Enda verre blir det etter hvert som maskinene krymper og tar plass i stadig nye enheter, skriver BBC.

Annonse
– Dersom digitalteknologien fortsetter å utvikle seg i samme tempo som i dag vil det snart ikke være folk nok til å holde det hele i gang, skriver Horn. Han mener derfor at fremtidens nett må være bygget opp som biologiske nervesystem som kan overvåke og vedlikeholde systemets mange kroppsfunksjoner uten at noen bevisst må hjelpe til.

Nervesystem

Det autonome nervesystemet justerer nivået på blodsukker og oksygen, og måler kroppstemperaturen. I tillegg regulerer den kroppstemperaturen til å balansere rundt 37 grader. Den samme funksjonaliteten vil IBM ha inn i datamaskiner og nettverk.

IBM vil i tillegg til sine egne forskningsprogram bruke flere millioner dollar på universitetsprosjekter som bidrar til å utvikle biologiske egenskaper i nettverkene.

Kan vi vente oss en førstegenerasjons autonom PC som våkner om natten og roper at den må tisse?

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse