Låst cd

Annonse


Protest mot CD-kopisperre

Låst cdI Storbritannia avholdte organisasjonen Campaign for Digital Rights (CDR) en protestaksjon mot platebransjens nye fremstøt for å forhindre piratkopiering. Aksjonen var planlagt i ni byer på Lørdag, og innebar ifølge BBC News utdeling av informasjonsbrosjyrer utenfor store musikkforretninger i Birmingham, Brighton, Cambridge, Edinburgh, Glasgow, Leeds, London, Newcastle og Rugby.

Aktivistene mener at ikke nok blir gjort for å advare kundene om de store restriksjonene som de nye kopibeskyttelsene medfører, og som legger hinder på forbrukernes muligheter til å nye musikken de kjøper.

CDR etterlyser blant annet at CD-plater som ikke lar seg avspille i PC-er må merkes, slik at de som kjøper platene faktisk vet hva de betaler for.

– Småfrekt!

Et av de nye systemene som nå innføres, blant annet på Michael Jacksons nye singel «Rock My World», innebærer at signaler på CD-platen korrupteres slik at CD-ROM stasjoner ikke vil være i stand til å lese den. Meningen er at man kun skal kunne få lyd ut av CD-en ved bruk i en standard CD-spiller. Men CDR tror ikke de nye sperrene vil lykkes i å få has på kopiering.

Annonse


I Norge gjelder riktignok dette kun promo-versjonen av Jackson-singelen, som sendes ut til journalister og radiostasjoner – ikke platen som havner i butikkhyllene. Ifølge Sony er beskyttelsen fremdeles på utprøvingsstadiet.

– Det eneste dette gjør er å gjøre ting vanskeligere for forbrukeren, uten å løse piratproblemet. Vi vet at gitt et par timer, så vil folk med kunnskap og det rette utstyret klare å gjøre gode kvalitetskopier også av disse CD-ene, sier en talsmann for CDR til BBC News.

– Vårt hovedmål er å sørge for at disse tingene blir merket på riktig måte, slik at folk vet hva de får når de kjøper disse platene. Å la folk betale 180 kroner for å delta i et eksperiment uten å gjøre oppmerksom på hva som foregår er en smule frekt.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse