Morpheus logo

Annonse


Morpheus i skuddlinjen

Morpheus logoDet er forståelig at plate- og filmbransjen nå gjør sitt ytterste for å få has på undergrunns-kopieringen, ettersom alle de store selskapene i disse tider er i ferd med å etablere sine egne tjenester for online distribusjon av musikk og video.

Når både RIAA (Recording Industry Association of America) og MPAA (Motion Picture Association of America) nå går til sak mot Morpheus og de tilsvarende tjenestene Kazaa og Grokster, ligner det påfallende mye om saken som raste mot Napster, og vi vet jo alle hvordan det endte.

Smutthullet?

Den store forskjellen er at Morpheus, såvel som de to mindre bruke Kazaa og Grokster og en rekke andre tjenester, bygger på en teknologi som kan være noe vanskeligere å angripe i retten. Napster var nemlig avhengig av en sentral server for å kunne katalogisere brukernes filer og levere søkeresultater til potensielle nedlastere.Morpheus er ikke avhengig av en slik sentral server for å kunne søke på brukernes maskiner, og det betyr at selv om selskapet MusicCity må stenge Morpheus, vil tjenesten fortsette å leve så lenge klient-programvaren er i omløp.

Dette er med andre ord ikke ulikt Gnutellea-nettverket, som også har både film- og platebransje på nakken. Også Scour Exchange, det engang så populære ynglestedet for ivrige nedlastere av musikk, bilder og video, baserte seg på et slikt desentralisert system, men søksmålene rettet mot tjenesten oppnådde likevel den ønskede effekten, da selskapet gikk konkurs før saken kom opp i retten.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse