e-handel (illustrasjon)

Annonse


Ikke moms på nedlasting

e-handel (illustrasjon)– Hvis du kjøper programvare fra utlandet og programmet er lagret på et fysisk medium, regnes kjøpet som en vare det beregnes norsk moms på.

Når du derimot kjøper og laster ned et dataprogram over Internett, regnes det som kjøp av en tjeneste fra utlandet. Dette slipper privatpersoner å betale moms på, forklarer seniorrådgiver Stein Carlsen i Skattedirektoratet til Dagsavisen.

Samme program – to priser

I klartekst betyr det at om du kjøper programvare på diskett eller CD-ROM, må du ut med 24 prosent mer, pluss toll. Laster du ned det samme programmet via Internett, slipper du begge deler.

Smutthullet i regelverket er et resultat av at Skattedirektoratet har sukket fingeren i jorda og funnet ut at det er så godt som umulig å håndheve momsreglene på nedlasting.

Annonse
I følge reglene skal du selv innberette kjøpet på eget skjema, og deretter betale via giro. Sjansen for at noen gidder å gå til slikt bryderi for å bli kvitt pengene sine er nok minimale.

I følge IKT Norge er nedlasting av programvare langt mer utbredt blant private brukere enn bedrifter.

Kan bli kortvarig

Likevel er det ingen grunn til å sove altfor trygt om natta. For det første er det fortsatt uklart om regelunntaket gjelder musikk og film, som også tilbys mot betaling via nett. For det andre jobber både EU, EFTA og OECD med internasjonale regler som gjør det mulig å innkreve avgifter på tvers av landegrensene, via forhandlerleddet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse