Michael Jackson

Annonse


De kopisikre CD-ene er på vei

Michael JacksonMichael Jackson’s «Rock your World» ser ut til å bli den første store internasjonale CD-singelen som skal være kopibeskyttet ved hjelp av det nye Macrovision SafeAudio-systemet..

Jacksons singel kommer ikke i butikkhyllene før 8. oktober, men promo-eksemplarer har forlengst gått ut til radiostasjoner verden rundt. Det spesielle med beskyttelsen som Sony her har benyttet, er at ved å krydre platene med spesielle såkalte «Error Correction Codes», gjøres platen uleselig fra vanlige CD-ROM stasjoner.

Dette betyr at hvis du setter platen inn i PC-en din, vil du verken kunne kopiere («rippe») eller høre på musikken. Samtidig skal kompatibiliteten med vanlige CD-spillere skal være oppimot 100 prosent.

Kopisikker fra alle kanter

Ifølge Reuters har andre store plateselskaper lignende teknologier klare. Universal Music, som blant annet har store artister som U2, Eminem og Sheryl Crow, har beskyttet nye plater med et system som forhindrer ripping av platene, men ikke avspilling.

Annonse


Universal sier at kopisikre CD-er skal rulle ut på markedet i løpet av Oktober, og regner med at til våren vil alle nye utgivelser være beskyttet på denne måten.

Også BMG og Warner Music sier de vurderer forskjellige teknologier for å forhindre ulovlig kopiering av CD-plater.

Neppe uknekkelig

Plateselskapenes mål er å gjøre kopiering så vanskelig for folk at de rett og slett ikke gidder å ta seg bryet, men kjøper platene i butikken i stedet.

Det er samtidig liten tvil om at også disse nye kopisperrene vil kunne omgås på en eller annen måte, da så og si alle nye beskyttelser til slutt ender opp med å bli knekket. Det skal for eksempel allerede finnes programvare som gjør at man kan gjøre digitale kopier av Michael Jacksons nye singel, og alle andre plater som benytter den samme teknologien.

Hvorvidt de nye beskyttelsesteknologiene vil innføre merkbare degraderinger av lydkvaliteten er et annet spørsmål som bekymrer hifi-fantaster.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse