Magix Music Cleaning lab

Annonse


TEST: Music Cleaning Lab

Magix er et av disse selskapene som selger musikkprogrammer med mye god funksjonalitet til spottpris, når man sammenligner med prisen på de tyngre programmene fra selskaper som Steinberg, Sonic Foundry, og eMagic.

For eksempel var Magix Music Studio Generation 6 en gledelig overraskelse, en slags superbillig midi- og audiosequencer med full støtte for VST og DirectX.

Music Cleaning Lab er et nytt program fra Magix, som på en relativt overbevisende måte klarer å tilby en håndfull nyttige funksjoner både for PC-musikere og folk som har behov for å renske opp lyden i diverse musikkopptak.

Opprensking

En av hovedfunksjonene til Music Cleaning Lab er å renske opp støyete lydopptak. Du kan importere WAV, MP3. WMA og andre lydfiler inn i programmet, eller du kan gjøre helt nye opptak gjennom inngangene på lydkortet ditt. Det er også mulig å rippe lydspor rett fra vanlige CD-plater.

Annonse
Cleaning Lab stiller med fire renske-verktøy: Declicker, decrackler, dehisser, og denoiser. På de to førstnevnte har du kun mulighet til å stille inn mengden av opprensking, mens dehisseren og denoiseren har egne paneler med diverse innstillinger.

Å fjerne støy, knitring, og spraking fra lydopptak er teknisk sett ingen enkel prosess, men Music Cleaning Lab gjør en relativt god jobb på de fleste av våre forsøk. Et generelt problem med slik opprenskning er at jo mer støy og ulyd du fjerner, jo mer reduserer du også lydkvaliteten på selv musikken, og dette er også tilfelle når man bruker Magix’ programvare.

Likevel, hvis man er villig til å skru og fikle litt, så har man meget gode muligheter til å få en gammel plate eller kassettopptak til å høres mye bedre ut. Du kan også hoppe over fininnstillinger ved å bruke en innebygd dialogbasert veiviser.

Hovedbildet i Music Cleaning Lab

Lydforedling og brenning

Når man så har rensket opp låten, er det bare å friske opp lydbildet litt igjen, med en stereo-effekt prosessor, kompressor, og en fullstendig kapabel equalizer. Hvis man tilfeldigvis skulle ha noen DirectX plug-in effekter installert, har Music Cleaning Lab også muligheten for å kjøre en av disse på toppen av alle de andre effektboksene inkludert i programmet.

Etter å ha fikset, rensket, og biffet opp lyden, er det bare å hoppe videre på neste låt, eller brenne rett ut på CD med en gang. Du har nemlig også muligheten til å legge en serie med sanger etter hverandre, og til og med kryssmikse låtene med hverandre, for myke overganger på CD-en.

Man kan også velge å lage de opprenskete låtene på disk, og også eksportere MP3-filer. Her må man riktignok gå på nett og betale ca. $10 for å fortsette å bruke MP3-funksjonen etter de første 20 låtene.

Billig og greit

Riktingok er grensesnittet innimellom litt trøblete å hanskes med, men det er fullt mulig å oppnå gode resultater og spennende effekter med dette programmet. Også musikere som jobber med egne lydopptak vil se at Music Cleaning Lab gjerne kan gjøre en like god jobb i å renske opp samplene dine som langt dyrere profesjonelle verktøy.

Det finnes etter hvert en del programmer som bedre kan både renske opp lyd og brenne ting ut på CD, men du skal nok lete lenge for å finne like mye sammensatt funksjonalitet som i Music Cleaning Lab for knappe tre hundrelapper.

De forskjellige effektboksene

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse