Fujitsu robot

Annonse


Første menneske-robot i salg

Fujitsu robotSony er nå ute med tredje generasjon av sin robot-hund Aibo, som både kan logre og lære. HOAP-1 er den første kommersielle roboten som faktisk ligner et menneske.

Ikke leketøy

Det har tidligere vært solgt leke-roboter av ymse slag, og flere japanske firmaer har presentert protyper av humanoide maskiner. Men Fujitsu er altså først ute med et produkt for privatmarkedet som er noe mer enn et leketøy.

HOAP står for «Humanoid for Open Architecture Platform», noe som skulle indikere at dette er en maskin med klare menneskelige trekk.

Brukeren bestemmer

I utgangspunktet kan HOAP-1 både gå, snakke og utføre enkle motoriske oppgaver. Men ellers er det opp til brukeren å bestemme hva den skal gjøre.

Annonse
Fujitsu legger opp til å få mye gratis her. Ved hjelp av åpen kildekode oppfordrer de alle til skrive programvare, slik at bare fantasien skal sette grenser for hva roboten kan brukes til.

Ved hjelp av RT-Linux på en PC mottar HOAP-1 instruksjoner via en USB-kabel. I pakka får du med deg et enkelt simuleringsprogram å starte med.

Liten og nett

HOAP-1 er ikke store karen med sine 48 cm på metall-lesten. Han (eller hun?) veier 6 kilo og har en såkalt DOF-faktor (Degrees Of Freedom ) på 20.

Prisen blir annonsert i løpet av dagen. Men den blir trolig skyhøy, siden Fujitsu ikke regner med å selge mer enn 100 eksemplarer de første tre årene. Så langt er det ingen planer om å importere den til Norge.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse