Ihsan

Annonse


Internett-taxien vi aldri glemmer

Ihsan– Bilistene har gjort det til en hobby å knerte fotgjengere som forsøker å krysse gaten. Her er det best å tilbringe resten av livet på den siden av gaten der du er født. Slik beskrev en lokalkjent trafikkforholdene i Istanbul. Etter å ha reist på kryss og tvers i busser og drosjer tror vi ham så gjerne.

Skiller seg ut

1) Ihsan, – Best Taxidriver in the world!
2)En politiman smiler og vinker til den gale sjåføren.
3)Avisutklippene viser hvilken status Ishan har i Istanbul.
4)Alle nasjonaliteter har sin egen gjestebok
5)Ihsan danser magedans og girer med føttene i 90 km/h!
6)Kollega Gisle Orlund har nettopp fått vite at han er skapt for magedans!

Det er i denne byen innehaveren av nettsidene www.besttaxidriver.com driver sin Internett-taxi. Fra sin base ved Sultan Ahmets turistsenter bestyrer han sitt drosjeløyve med en usedvanlig entusiasme. Istanbul har 12 millioner innbyggere og 18.000 knøttsmå gule taxier av merke Tofas (Fiat). Like vel klarer denne lille mannen å stikke seg ut fra mengden.

Internett-taxi

Vi var en håndfull norske journalister som benyttet et par ledige timer til et besøk i Sultan Ahmets palass. Etter besøket praiet kollega Gisle Orlund i PC-World og undertegnede en taxi og ble tatt imot av en hyggelig sjåfør. Men da vi ba ham kjøre oss til Hotell Conrad på den andre siden av byen var det bråstopp. Vi ble kommandert over i Ihsans Internett taxi.

Det gikk ikke mange sekundene før vi begynte frykte at dette kunne komme til å bli det siste vi gjorde. -Where are you from? Norway? Hai! Jai allsker daj, ar du gift? sex, sex sex, brølte Ihsan, mens vi satt lettere sjokkskadet i baksetet. Så fikk han øye på en kvinnelig kollega i en annen taxi. Dermed sveivet han ned ruten og ropte «I love you! I want to marry you!».

Annonse
Kjendis

Så kikket han tilbake på oss og kom med følgende kunngjøring. «I’m not normal. Thats why they gave you to me, welcome to my Rolls Royce».

Den tilsynelatende gale sjåføren plukket opp den ene plastlaminerte avisartikkelen etter den andre. Ihsans Internet-taxi var flittig omtalt.

Magedans

Resten av turen fortsatte som den hadde begynt. »Jeg underviser i magedans på kveldstid. Her har jeg en kassett dere bare må høre, sier Ihsan,. Han graver frem en kassett fra hanskerommet i den lille drosjen. Et øyeblikk senere fylles bilen av heftige orientalske rytmer.

Det gjør også Ihsan, som danser magedans med nedsveivet vindu og armene rett ut. Slik går ferden mens han bytter gir med foten og kjører slalåm mellom busser, biler og fotgjengere i Istanbuls gater.

Livsfarlig

Vi passerer en ambulanse som lemper en tidligere fotgjenger opp fra gaten. «People get killed all the time», sier Ihsan. «I have killed five people. And three people in hospital now. No problem. Enough people in Istanbul.»

Gi meg skytteren!

Etter stadig å ha forsikret oss om at han ikke er normal, slår Ihsan plutselig helt over. Nå tar har rollen som guide, og forteller om bysantinske fontener, gamle moskeer og andre historiske bygninger langs ruten. Men det varer ikke så lenge.

Drosjen kommer i klem mellom en buss og en bil og blir stående i kø. Ihsan rekker ut hånden. «Give me my gun now!».

Bibliotek

Så viser han oss sine avisutklipp for 5. gang på denne turen. »Om noen dager kommer National Geographics for å filme meg,» skryter han, før han drar han frem den ene gjesteboken eter den andre. Alle er innbundet, en for hver nasjonalitet, og på omslaget kan vi lese: «Ishan, the best taxidriver in the world». Hele 24 bøker har med seg i bæreposer, på dashbordet og i esker plassert i bagasjerommet.

Mage for dans

Ihsan pludrer i vei om kassetten sin, og om hvor mange rumper han har sett riste til de fengende rytmene fra denne musikken. Han plukker kassetten ut av spilleren og gir den et kyss. «Du har en bra mage for magedans», sier Isham og setter i øynene i min kollega.

Tanken på å se herr Orlund i heftig magedans med klirrende metallpynt på hoftene får meg til å knekke sammen. (Ikke et galt ord om Orlund, men han er liksom ikke bygget for fart). «Men du har litt for mye skjegg, du må barbere deg.»

Attåtnæring

En politimann vinker gjenkjennende til Isham, og det går opp for meg at Ihsam ikke er bare gal. Han har gjort jobben sin som entertainer til attåtnæring, og legger ikke skjul på at vi godt kan betale litt ekstra når vi får sitte på med en så berømt og underholdende sjåfør.

Og det gjør vi gjerne. Turen med Ihsam var uforglemmelig.

Vil du vite mer om Ihsam kan du besøke hans internettsider her. Her forteller han på et sjarmerende engelsk hvordan han driver sin drosje, og hvordan han har lært så mange språk.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse