UMTS ill med penger

Annonse


BT i tvil om UMTS

UMTS ill med pengerDen velrenommerte finansavisen Financial Times har fått tilgang til dokumentet, som må være deprimerende lesning for teleselskaper som enten har investert eller er i ferd med å investere titalls millarder kroner i det nye mobilnettet.

Fem grunner

I dokumentet listes det opp en rekke grunner til at BT nå ser ut til å frykte at UMTS-nettet kan bli utsatt på ubestemt tid, eller i verste fall lagt helt dødt:

Eksisterende basestasjoner gir utilstrekkelig dekning, og bygging av nye basestasjoner vil bli altfor dyrt

Terminalene er ikke ferdige på tegnebordet, og vil trolig bli så dyre å produsere at leverandørene ikke vil komme med dem i overskuelig framtid

Annonse
Programvare er ikke ferdig utviklet

Det vil ikke i første generajon være mulig å implementere funksjoner som utgjør forskjellen mellom det nåværende GSM-nettet og UMTS – slik som video og toveis sanntidskommunikasjon

Eksisterende teknologi – som WLAN i kombinasjon med Bluetooth – er allerede bedre utviklet enn UMTS når det gjelder funksjoner som markedet etterspør.

Tatt på senga

Konklusjonen er like klar som den er drepende: Mens teleselskaper som BT var opptatt med å brenne av milliardene sine, klarte IT-bransjen med relativt beskjedne midler å lage løsninger som ivaretar mange av de samme behovene som UMTS og 3. generasjons mobilnett er ment å dekke.

BT vil selv ikke kommentere opplysningene. Men de bekrefter at det dreier seg om et ekte dokument.

Ikke råd til å tie

Kommentaren vil likevel tvinge seg fram. Med teleselskapenes svake stilling på verdens børser har verken BT eller andre råd til at det stilles spørsmål om UMTS-nettet noen gang vil bli tatt i bruk.

I Norge vil både Telenor og Netcom etter planen debutere med UMTS-nett i Oslo-området ved juletider. Det er få som tror terminaler vil være i salg til da. Samtidig er det stadig mindre som tyder på at flere enn Telenor og Netcom vil bygge nett.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse