USA-terror 2

Annonse


Nettet tynget av terror

USA-terror 2Bare minutter etter at det første flyet styrtet inn i World Trade Center begynte de store nyhetssidene å oppleve en eksplosiv økning av besøkende. Innen begge tårnene hadde raste gikk store deler av nettet i sirup, og det var ekstremt vanskelig å komme gjennom på telefon til og fra USA. Alle ville vite hva som hadde skjedd, og høre fra venner, kolleger og bekjente.

Det var tilsynelatende ingen konkrete nettverksbrudd som følge av angrepet, men den enorme trafikken førte til store tregheter på nett. Særlig gjaldt dette de store nyhetsstedene, hvorav mange strippet nettsidene sine for bilder, video, og annet tungt innhold som ikke var direkte relatert til de dramatiske hendelsene. En rekke nye servere ble satt opp for å imøtekomme trafikken.

Tregere enn under Code Red-angrepet

CNN.com kunne rapportere om ni millioner sidevisninger i timen i de travleste periodene. Vanligvis opplever nettstedet totalt 14 millioner daglige visninger. Yahoo melder om 40 ganger så stor trafikk på sine nyhetssider som vanlig, og det var ofte umulig for mange besøkende å åpne sider på MSNBC, BBC, og andre nyhetsformidlere. Også større norske nettsteder hadde lignende problemer.

Den opplevde tregheten på nettet betegnes av ekspertene som større enn det Code Red-ormen gjorde regning for i forrige måned. I skrivende øyeblikk er de fleste nyhetsstjenestene igjen tilgjengelige.

Annonse
Mail lettere enn telefon

Telefonnettet ble som sagt også kraftig overbelastet, med en trafikk som ifølge MSNBC var opptil tusen ganger større enn vanlig på det verste. Flere titalls mobilantenner gikk ned på Manhattan, og det var like vanskelig å komme gjennom på mobiltelefonen som på fastnettet. Verizon Communications har gjort det gratis å ringe fra fire tusen telefonkiosker i New York, så lenge krisen pågår.

Mange i de rammete områdene benyttet seg derfor av e-post og instant messaging for å nå familier og venner, om ikke annet for å gi kort beskjed om at de var OK. Millioner benyttet seg av nettbasert kommunikasjon inn og ut av Washington DC og New York, som et alternativ til tidvis utilgjengelige telefonforbindelser.

Også ansatte i World Trade-området som var på jobb tirsdag morgen klarte å sende fra seg kjappe e-postmeldinger før de måtte evakuere bygningene sine.

Ny telefonbølge ventet

Også utenlandslinjene har blitt rammet, men nå er det mulig å ringe til USA fra Norge igjen. Likevel varsler Telenor at etter hvert som trafikken gjenopptas, kan nye kapasitetsproblemer oppstå.

Etter at situasjonen normaliserte seg utover natta er nemlig teletrafikken til USA nå igjen økende. Dette vil føre til at det igjen kan oppstå sperr i telekommunikasjonslinjene mellom Norge og USA.

De som ikke får summetone til USA anbefales å forsøke igjen etter noen minutter. På grunn av den store trafikkmengden vil Telenor anbefale de som ringer om å ha korte samtaler slik at flere kan komme igjennom til USA.

Du kan følge live streaming video av MSNBCs nyhetsdekning på http://stacks.msnbc.com/modules/wtc_terror_vg/.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse