Ill.: www.divx.com

Annonse


DivX vil bli stueren

Ill.: www.divx.comDivX er et komprimeringsformat, en codec, som gjør det mulig å presse en hel spillefilm ned på en filstørrelse på 6-700 megabyte (1 CD-ROM), mens kvaliteten holder seg bare et par hakk under DVD. Med en god bredbåndsforbindelse er det med andre ord mulig å laste ned en hel spillefilm i god standard på et par timer eller under.

Forståelig nok har disse egenskapene gjort DivX til et svært populært format for piratdistribusjon av film gjennom undergrunns FTP-servere og Peer-2-peer fildelingsnettverk, og karakteriseres av mange som en slags «filmens MP3».

DivXNetworks, selskapet bak DivX, ser seg nå lei av pirat-stempelet, og forsøker nå å fremstå som et aktuelt alternativ og naturlig ledd av lovlige distribusjonskanaler for digital film og media.

Nylig gikk den alternative filmdistributøren Strand Releasing til anskaffelse av lisens DivX Open Video System, og blir derved den første kommersielle aktøren til å bruke DivX til sikker nedlasting av film, melder CNet News. Surfere kan nå laste ned filmer for en femtilapp fra Strands nettsted. Etter fem dager på harddisken, gjør en automatisk beskyttelsesrutine at filmfilen blir uspillbar.

Annonse


Upopulært populær

Men filmpiratene er et tveegget sverd for DivXNetworks. Riktignok er det disse undergrunds-filbytterne som har bevist for verden at DivX faktisk er et godt egnet og teknisk verdig format for allmenn digital distribusjon av spillefilm, men samtidig vil de fleste filmstudioer og større mediebedrifter av samme grunn være svært reservert i sin tilnærming av formatet.

Skjønt, MP3 har jo til dels blitt en kommersiell suksess til tross for fri kopiering av gigantiske dimensjoner. Men problemet er at, i likhet med DivX, har denne teknologien først og fremst bare lykkes i å skaffe Fraunhofer-instituttet lisensinntekter for MP3-formatet, samt en strøm av besøkende til diverse nettsider og tjenester – artister og plateselskaper opplever neppe at teknologien på en tilfredsstillende måte sikrer at inntekststrømmene går den veien opphavsretten skulle tilsi.

Nå er Strand Releasing riktignok på ingen måte som en stor Hollywood-aktør å regne, og er bare et lite skritt på veien for DivX. Konkurransen vil nok bli hard fra selskaper som RealNetworks og ikke minst Microsoft, som neppe vil gi fra sin bit av nettvideo-kaka uten kamp.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse