Cocom kabelmodem

Annonse


Tre ganger så fort på kabelmodem

Cocom kabelmodemDOCSIS (Data Over Cable Service Interface Specification) er standarden for overføring av data via koaksialkabel, som brukes av samtlige kabeloperatører I Norge. I dag brukes versjon 1, som gir en teoretisk grense på 4.7 Gigabits per sekund.

14 Gb/s

Med versjon 2, som nå er sertifisert av forskningsorganet CableLabs i USA og etter planen skal være ferdig før året er omme, blir den teoretiske grensen utvidet til et sted mellom 13 og 14 Gigabits per sekund.

Nå er teoretisk hastighet og virkelig hastighet to forskjellige ting. I dag er det få kabelabonnenter i Norge som har tilgang til mer enn 800 kilobit per sekund. Problemet er todelt: Dels finnes det ikke infrastruktur som klarer å bære slike enorme datamengder som kabelnettet gir mulighet for. Og dels skal både TV og telefoni overføres på samme nett. Særlig TV tar mye plass, og dermed blir bare en brøkdel av kapasiteten satt av til Internett.

Begrensninger

I tillegg kommer selve kabelmodemet, som også setter tak på hva som er oppnåelig. Og snakker vi om Gigabits, vil det også ligge en begrensning i PC’ens evne til å ta i mot så store datamengder på så kort tid.

Annonse
Også antallet påloggede og hvor mye de bruker linjekapsiteten i din node er avgjørende for hastigheten.

Uten endringer

Men selv med dagens infrastruktur og TV-kanaler vil den nye DOCSIS-protokollen kunne gi vesentlig høyere hastigheter – vel å merke dersom kabelselskapene åpner for det. Uten å legge mer fiber i gata eller foreta store endringer på ISP-nivå vil kabelselskapene kunne levere opp i mot 3 Mbit/s til sine kunder når den nye standarden kommer på plass.

Spørsmålet er om de vil gjøre det, og om de i så fall vil tredoble prisen i samme slengen.

Teknisk info

For de mer teknisk interesserte: DOCSIS 2.0 bruker A-TDMA (Advanced Frequency Agile Time Division Multiple Access) og S-CDMA (Synchronous Code Division Multiple Access) to for å oppnå hastighetsøkningen. S-CDMA har for øvrig ingen ting å gjøre med mobilstandarden CDMA, som konkurrerer med GSM i USA.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse