Windows XP

Annonse


Microsoft blir ikke delt likevel

Windows XPMange eksperter innen det politiske miljø hadde ventet at denne avgjørelsen ville komme i kjølvannet av at George W. Bush overtok etter Bill Clinton som USAs president.

Antirtrust-saken ble regnet som Clintons «greie», og den mer konservative og markedsliberale Bush har mindre sans for statlige reguleringer av næringslivet – hvor monopolistisk det enn måtte opptre.

Ikke over

Saken er likevel ikke over med dette. Selv om New Mexico har inngått separat forlik med Microsoft, har fremdeles 18 andre delstater individuelle søksmål gående mot Microsoft. Det samme har flere konkurrerende porgramvareselskaper.

Det endelige ordet i så måte har dommer Colleen Kollar-Kotelly. Hun vil en gang etter 21. september avgjøre om det finnes rettslig grunnlag for å gå videre med sivile og delstatlige søksmål.

Annonse
Bot

Microsoft kan uansett vente seg en bot i millardklassen. Dommer Thomas Penfield Jackson dømte i fjor selskapet for klare brudd på antitrust-lovgiviningen. En appelldomstol stadfestet dommen i sommer, men kritiserte Jackson for å ha vært for streng da han krevde oppsplitting av selskapet i to – en for operativsystemer og en for øvrig programvare.

Absurd finjuss

Fra føderal side er imidlertid ballen lagt død. Men den absurde situasjonen kan likevel oppstå at Microsoft må opptre som to selskaper i en stat, mens det fortsatt er ett selskap i andre stater.

Slikt er imidlertid teoretisk finjuss, og de fleste mener nå at Microsoft trygt marsjere videre med Windows XP – både med Media Player og Internet Explorer innebygd.

EU truer

Nå står imidlertid Europa og EU for tur. EU-kommisjonen etterforsker for tida Microsoft, på omtrent samme grunnlag som amerikanerne gjorde.

Om det amerikanske utfallet vil få noen konsekvenser for EUs holdning gjenstår å se.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse