TV til  PC hovedbilde

Annonse


TEST: PC til TV – trådløst

Alle som har prøvd vet at det er slitsomt å se film fra kontorstol. Setter du en lenestol foran PC-skjermen er du godt på vei, men sofaen på stua er utvilsomt å foretrekke. Alt fra nyhetene på TV2, bredbåndsportaler, og spillefilmer kommer opp i fullskjerm på TV-skjermen, mens PC-en sutrer og går et helt annet sted. I fanget har du et tastatur med innebygd mus, som du kan styre avspilingen eller surfingen med.

NextGenTels Webshop har satt sammen en produktpakke som gjør nettopp dette til en realitet. Pakken inneholder en video/audio sender, en mottaker, et Infraboard tastatur, og nødvendige kabler.

Montering

Så lenge man passer på å holde senderen og mottakeren litt unna hoyttalere, strømkabler, og andre støykilder, er det en kjapp affære å sette opp en forbindelse mellom PC og TV.

Det eneste som kreves i PC-enden, er at skjermkortet ditt har TV-utgang. Derfra strekkes en kabel opp til sender-boksen, mens du fra mottakeren kobler til TV eller video med vanlig SCART. Overføringen mellom de to boksene skjer ved hjelp av radioteknologi, med en maksimal rekkevidde på opptil 30 meter gjennom vegger og tak.

Annonse
Like greit er det med lydkortet, som kobles til RCA-inngangene på senderen. På mottakeren er det opp til deg om du mater lyden inn i TV-en sammen med bildet, har du et godt stereonlegg for hånden er dette naturligvis å foretrekke.

For å gjøre det mulig å kommunisere med PC-en, inneholder settet også et infrarødt tastatur med innebygd mus. Denne må ha synslinje til mottaker-boksen, som så sender signalene tilbake til PC-en.

Lyd og bilde

Etter å ha brukt dette oppsettet en periode nå, ser jeg i utgangspunktet to spesifikke anvendelsesområder som forsvarer utlegget på to og et halvt tusen kroner.

Først og fremst er det film og bredbåndsvideo som er killer-ap, av åpenbare årsaker (sofa-faktoren kan ikke undervurderes!). Den lave oppløsningen og fargeblødningen som er vanlig på standard TV-skjermer kan også få relativt dårlig MPEG-filmer til å se langt bedre ut, siden uskarpheter blir «glattet ut». DivX ser også meget bra ut, men på DVD-film blir nok TV-bildet neppe like skarpt og definert som på dataskjermen.

Den andre store grunnen til å sette opp dette utstyret er å kunne bruke PC-en som lydbank for stereoanlegget ditt. Enten du har fest eller ligger og slapper av på sofaen, kan du sette datamaskinen til å spille av nettradio eller MP3-arkivet ditt mens du får musikken servert på stua.

Dessverre er det relativt liten vits i å bruke en slik løsning til annet enn film og musikk, først og fremst fordi vanlige fjernsynsskjermer rett og slekt ikke er egnet for å vise frem tekst, websider, eller annen datagrafikk. Noen grafikkort leverer marginalt bedre skjermbilder enn andre, men du vil nok likevel neppe bruke Infraboard til annet enn å starte/stoppe filmavspillingen, eller hoppe til neste MP3-låt.

Feilkilder

Kvaliteten på overføringen av både bilde og lyd virker absolutt tilfredsstillende, selv om HiFi-fanatikere muligens vil kunne rynke litt på nesen av selve konseptet om å sende lyd analogt via radio.

Riktignok er det lett å oppleve elektriske forstyrrelser eller støy i både bilde og lyd, men etter å ha gått nøye gjennom mulige feilkilder viser det seg at det meste kan rettes på med å være påpasselig på plassering av ledninger og sender/mottaker. Er du riktig uheldig kan kanskje ytre faktorer, kanskje nærliggende radiomaster eller andre støykilder, skape kluss, men dette vil neppe være et problem for de aller fleste.

Man skal da plages litt…

Man skal også være klar over at TV-ut kapabiliteten til grafikkortkortet vil ha en viss betydning for hvordan bildet oppfører seg på fjernsynsskjermen. Vi har blant annet testet med Matrox G550 som primært grafikkort, og her viser det seg at konverteringen til kompositt-video ikke er helt problemfri.

For det første reduseres 3D-ytelsen betraktelig når man kjører TV-ut samtidig med en vanlig skjerm, og dette gjør at krevende spill ikke nødvendigvis oppleves like flytende på fjernsynsskjermen som du kunne håpet på. Dessuten er Infraboard definitivt ikke ymtet for å kontrollere spill, og det tar ikke mange sekundene før du ønsker deg en vanlig trådløs mus eller en gamepad. Vent deg med andre ord ikke å transformere TV-en din til en slags PC-drevet Playstation.

Et lite problem vi enda ikke har funnet en løsning på, går på avspilling av DivX-film, og ser ut til å være Matrox-spesifikt. Vi har bare gode erfaringer med å kjøre for eksempel MPEG-video ut på fullskjerm, men DivX-filmer med en avspillingshastighet på under 25 bilder i sekundet hakker jevnlig. Naturligvis er det en sammenheng her med at mange amerikanske NTSC-filmer gjerne kodes med en framerate på 24 eller 23.xx, mens TV-utgangen på Matrox-kortet sender video i PAL-format, men det er likefremt irriterende (tips på eventuelle patch/fix som retter opp dette mottas med takk!). DivX med 25 bilder per sekund går aldeles utmerket.

Konklusjon

To og et halvt tusen kroner høres kanskje mye ut for et produkt det er fristende å sammenligne med en 30 meter lang kabel, men utgiften kan nok la seg forsvare hvis man har en PC full av film og musikk stuet bort på soverommet i andre enden av huset. Husk at lange kabler ofte er upraktiske å legge, og da får man jo heller ikke muligheten til å fjernstyre PC-en.

Har du bare MP3 på harddisken, finnes det nok billigere måter å få hørt musikken på anlegget i stua. Men for deg med PC-en full av video vil den trådløse koblingspakken fra NextGenTel Webshop gjøre underverker for filmopplevelsen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse