Sony MD

Annonse


Minidisc på vei ut?

Sony MDSony og Sharp satser fortsatt på minidisc. Men ikke så knallhardt som før. Her på IFA-ustillingen i Berlin viser Sharp en del nye modeller, men legger langt mer vekt på utviklingen innen minnekort-dingser basert på SD og MMC.

Det samme gjør Sony. Deres kortstandard Memory Stick er langt mer synlig enn MiniDisc, og den store MD-nyheten har de gjemt bort på bakrommet: En serie nye opptakere som kan lese ATRAC-filer direkte fra PC.

MP3 ruler

Resten av verden går for MP3, enten på CD eller minnekort. Samtlige små og store produsenter har MP3-spillere på programmet. Til og med Sony, som for første gang kan presentere en ministereo med MP3-avspilling. De har ellers satset på ATRAC3, en PC-variant av MD-filformatet.

Det var likevel de knøttsmå, minnekort-spillerne med ørepropper som dominerer. Japanerne er tungt inne med SD-kort, med Panasonic i spissen. Svært få satser på CF-kort, mens MMC ofte er md som et tillegg i noen apparater.

Annonse
Sony har gjort et stort nummer av at mange andre enn dem vil komme til å støtte Memory Stick, men foreløpig er det få tegn til at dette virkelig skjer.

Kaster ut MD

Overraskende nok hadde Aiwa kuttet ut minidisc helt fra sin tyske produktkatalog. Det er oppsiktsvekkende, siden Aiwa er eid av MD-oppfinneren Sony. Aiwa har vært en del av minidisc-konsortiet, sammen med Sony, JVC, Panasonic og Sharp. Panasonic har bare en eneste ny MD-opptaker på programmet – den bærbare SR-J220.

Selv om det ikke finnes noen offisiell statistikk ennå sier gode kilder i bansjen av minidisc-salget er i ferd med å gå nedover. Folk flest bruker bærbare CD-spillere når de sitter på toget eller bussen. Og innovatørene – de yngste og mest tekno-bevisste – bruker MP3.

ITavisens dagens spørsmål taler også sitt tydelige språk. MP3 er den suverene vinneren blant leserne våre.

CD mest pop

Salget av bærbare MP3-spillere er foreløpig ikke imponerende. Minnekortene har en pris pr. Megabyte som gjør dem relativt uinteressante for den musikalske storeteren. Derimot er diskbaserte MP3-spillere – både for standard CD-R og 8 cm CD-plater – i ferd med å ta av.

Vi finner slike spillere i alt fra lommestereo til bergsprengere med innebygde høyttalere.

Også harddisk-baserte systemer har begynt å gjøre sitt inntog – både stsjonære og bærbare modeller. Iomega er ikke lenger alene.

Digitalradio

Inn fra venstre kommer nettradioene. Foreløpig er de bundet til veggen, men de mest optimistiske mener at verden om kot tid vil bli en eneste stor IP-sone.

DAB (Digital Audio Broadcasting) har blitt omdøpt til det mer folkelige »digitalradio», men er ellers nokså fraværende i Berlin. Det eneste vi fant, var en kuriøs DAB-jakke for iPaq fra en liten produsent.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse