j2me ikon

Annonse


Java gjør mobilen personlig

j2me ikonDet må gjerne kalles en stille revolusjon, når telefoner med J2ME om ikke lenge er på plass i butikkhyllene. Litt forenklet sagt er J2ME en plattform som gjør det mulig å laste ned og kjøre en rekke forskjellige programmer på mobiltelefonen. J2ME er en åpen standard, noe som betyr at hvem som helst kan lage et program som du senere kan laste ned og ha nytte av.

Mest spill

Først ute med denne muligheten er Motorola Accompli 008, en telefon som først og fremst er rettet mot bedriftsmarkedet. Når du starter Java-applikasjonen på denne telefonen spør den hvilken server du ønsker å laste ned programvare fra. Når det er gjort viser den en liste over tilgjengelige applikasjoner.

Et nettsted som har vært tidlig ute med å tilby denne muligheten er Telenors Djuice. Her finnes en håndfull spill, med blant annet klassikere som Interceptor, Mine Sweeper og Pipe II. Nytteprogrammer er det imidlertid dårlig med.

Annonse
Billig

Heller ikke ute på nettet finner vi noe særlig stort utvalg av J2ME-appliaksjoner. Vi har imidlertid funnet programmer som stoppeklokke, notatblokk og online chat. Å chatte ved hjelp av GPRS koster bare noen få øre per melding, i motsetning til SMS, der du det koster ca. en krone hver gang du sender en melding.

Nå vil det trolig ikke ta lang tid før det også kommer kommersielle applikasjoner som kan lastes ned mot betaling.

Krever lite

Størrelsen på programmene vi har funnet varierer fra 4 K til 70 K. De tar med andre ord ikke særlig mye plass i telefonens minne. Ikke alle programmene har fungert like godt, men her snakker vi også om et område som er i en rivende utvikling. Nå venter vi på nye applikasjoner som OTA-synkronisering av avtalebok, adresseregister og databaser, nettbank, lesere for HTML osv.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse