Surround-bil

Annonse


Nå kommer bil-kinoen

Surround-bilBilstereo er ikke lenger hva det var. Tida med blikkbokshøyttalere i døra og radio med kassettspiller er definitivt forbi. I hvert fall for de med penger til overs når avdrag, forsikringer og avgifter er betalt.

Dolby Laboratories slo seg opp på støyreduksjon for kassettspillere på 1970-tallet. Seinere har de tatt kinomarkedet med flerkanalslyd. Dolby Digital (5.1 eller AC-3) er nå installert i alle hjemmekinofosterkere, og på mange av de nye lydkortene.

Nå vil de også kuppe bilmarkedet.

Lyd fra alle kanter

Umiddelbart høres det nokså sært ut med kino i bilen. Men vi kan i hvert fall komme på ett bruksområde. For foreldre på ferietur blir det langt mer levelig når avkommet er beskjeftiget med tegnefilmer fra Disney – nå også med lyd i fem kanaler, pluss basskanal.

Annonse
Dolby kunne på IFA-messen i Berlin i dag stolt presentere verdens første bilstereo som utnytter alle mulighetene i et surroundanlegg.

Flere av de store bilstereofabrikantene er klare med surround-systemer. Anlegget som Dolby viser her i Berlin er satt sammen av komponenter fra Alpine, Genesis, Kenwood, MB Quart, Pioneer, Sony og TAG McLaren.

Å se film i bil er faktisk ganske underholdende. Men det koster flesk, og fristelsen for tyver blir nok litt for stor til at du tør å sette fra deg bilen i en stille bakgate i Oslo sentrum.

Simulert surround

Det er ikke bare bilkino Dolby satser på. Med det nye systemet Dolby Pro Logic 2 får du flerkanalslyd med vanlige CD-plater, kassetter og minidisc. Systemet bygger videre på den analoge matrix-løsningen Pro Logic/Dolby Surround, som ga oss simulert flerkanalslyd med videokassetter.

Pro Logic 2 er også simulert, men denne gangen ad digital vei. Det låter faktisk ganske imponerende – selv i bil. Demo-gjengangeren Dire Straits fikk en ny dimensjon med instrumenter og stemmer plassert pent og pyntelig rundt i bilen.

Kanskje var det ikke slik Mark Knopfler mente vi skulle høre ham, men i en bil er det så mange distraksjoner og støykilder så mange at du uansett ikke kan koste på deg å være lyd-purist.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse