IFA 2001 vignett Tore

Annonse


Verdens største elektronikkmesse

IFA 2001 vignett ToreIFA arrangeres annethvert år og regnes nå som den største messen i sitt slag i verden. Bare CES (Consumer Electronics Show) i Las Vegas i januar er i nærheten av å kunne konkurrere.

Med 175 000 kvadratmeter, 885 utstillere og 377 000 besøkende er messen nesten uoverkommelig stor.

Utvidet

Tradisjonelt har IFA dreid seg om lyd og bilde av den typen du en gang fant hos den gode, gamle radiobutikken på hjørnet.

I dag er begrepet kraftig utvidet. Internett – og etter hvert også mobilt Internett- har kommet inn som en viktig faktor. Og i år dominerer de digitale medier totalt, selv om både platespilleren og videospilleren fortsatt lever og de analoge sendenettene er seigere enn kringkasterne liker.

Annonse


Bredbånd rulles ut over Europa, og med bredbåndet kommer nye muligheter til å transportere elektronisk underholdning. EPG (Electronic Program Guide) gir deg oversikt over TV-programmene, og i mange tilfeller mulighet til å velge fritt – uavhengig av tidspunkt. Store eksterne og lokale harddisker lagrer ukevis med TV-underholdning etter dine kriterier.

Hett-underholdning

Hollywood er ikke udelt begeistret for distribusjon av film via nett, men videobestilling uten å måtte kjøre fem kilometer til videosjappa har tvunget seg fram både i England og på kontinentet. Det neste logiske skrittet er full frihet til å se hvilken som helst film når du måtte ønske – selvsagt mot klekkelig betaling.

Ved første blikk er dette et ganske ordinært stereoanleg. Men inni er det både nettverkskort og nettradio-browser.

Nettradio har skutt fart i kjølvannet av bredbånd. Stadig flere lar favorittstasjonen sin stå og kverne over PC-høyttalerne. Nå har du også muligheten for å koble nettradioen til stereoanlegget, eller kjøpe deg et stereoanlegg med innebygd nettradio. Flere av de store produsentene har modellene klare. De ser akkurat ut som vanlige anlegg, men har altså nettverkskort og stasjonsbrowser innebygd.

Formatkrig

De digitale lagringsmediene har lenge vært plaget av en sann formatforvirring. Denne ser ikke ut til å avta, for på IFA teller vi opp minst fem formater for videolagring og sju for audio. Så lenge det er snakk om digitale formater er det kanskje ikke så farlig, siden data organisert på én måte som oftest kan oversettes til en annen.

Philips lanserer verdens første DVD-brenner som er 100 % kompatibel med vanlige DVD-spillere til stuebruk.

DVD-brenner

Philips er blant de europeiske selskapene som tradisjonelt har gått sine egne veier, Med Philips har du kunnet brenne CDer lenge før mange av konkurrentene fikk snudd seg. Og som eneste selskap i superklassen satset de tidlig på MP3.

På IFA lanserer de en DVD-brenner, med et format (DVD+R/RW) som er så godt som 100% kompatibelt med standard DVD-spillere. De første brennerne til stuebruk kommer i salg i Norge rett etter IFA, og vil koste rundt 20 000 kroner. Tomme, overskrivbare DVD-plater vil ligge på ca. 160 kroner.

Ny DV-kasett

Sony lanserer en ny og mindre variant av DV-kassetten, i kameraer med Bluetooth og selvstendig tilknytning til Internett uten PC (se egen sak).

Sammensmelting

Selv om fotobransjen ikke liker det, ser vi en sammensmelting av utstyr for video og stillbilde. Videofunksjonene på stillbildekameraene blir stadig bedre. Det samme blir stillbildene på digitale videokameraer. Det kan se ut som du snart kan nøye deg med ett lommekamera til ferie – og selv velge om du vil ha levende bilder eller fryse øyeblikket.

Flatt er fett

Flatskjermene har vært en gjenganger både på IFA og data-messen CeBIT, men lite tyder på at disse med det første kommer så langt ned i pris at de blir interessante for privatmarkedet. Mer attraktive har de i alle fall blitt, med mindre trafostøy og med bedre oppførsel under vanskelige lysforhold.

Bredt er bedre

Men det skjer også noe i den verdenen vanlige lønnsmottakere er. De nye TV-apparatene får i stadig sterkere grad flat front, selv om billedrøret fortsatt fyller godt opp bak. Og bredskjerm (16:9)er i ferd med å bli standard på større TV-apparater. Få kjøper 4:3 om de foretrekker Matrix framfor Dagsrevyen.

DVD-spillere kan nå kjøpes for under 2000 kroner, og er ikke overraskende i ferd med å overta for VHS-spilleren til hjemmeunderholdning.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse