Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Skriv ut en mobiltelefon av Soyabønner

Om ikke lenge kan biologisk nedbrytbare mobiltelefoner bli virkelighet. Forskere har utviklet et materiale der hovedingrediensen stammer fra soyaolje. Materialet former du på PC’en.

soyatelefon
Det høres ut som en spøk, men materialet det dreier seg om har mange av de samme egenskapene som aluminium. «Soyametallet» er imidlertid sterkere, samtidig som det bare veier halvparten av aluminium. Allerede nå har forskerne klart å lage motordeler av dette materialet.

Karamell

Det dreier seg om en blanding der 80 prosent av innholdet stammer fra soyaolje. I tillegg kommer silisium, karbonfiber, glassfiber og et par andre ingredienser. Etter at dette er bakt sammen i en ovn fremstår det som en seig masse som kan mates inn i produksjonsutstyret.

Printer

Selve produksjonen skjer omtrent som i en ordinær papirprinter. Men i stedet for at forskjellige lag med farget blekk spres utover et papir, slynges her syltynne lag med det nye materialet ut i produksjonskammeret. Form og egenskaper avgjøres av konstruktøren, som først tegner komponenten 3-dimmensjonalt i CAD-software.

Nå er det heller tvilsomt om du noen gang vil få mulighet for å skrive ut dine egne mobiltelefoner, PC’er eller annet tilsvarende utstyr. Prosessen er svært tidkrevende, og ettersom en telefon består av mange komponenter du ikke kan skrive ut, ville du fått litt av en jobb med å sette det hele sammen.

Da er det nok mer hensiktsmessig å bruke maskinen for å utvikle enkle komponenter til prototyper.